En Comú Podem va traslladar al PSC un document en el qual proposa al PSC, en el marc de les negociacions per formar Govern a Espanya, la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya amb dues possibles vies per a la secessió. Segons va confirmar el líder d'En Comú Podem, Xavier Doménech, en una entrevista a Catalunya Ràdio després d'una informació del diari Ara, la proposta inclou dues possibles preguntes de resposta binària, sí o no, i les dues encapçalades per la frase: «Està d'acord que Catalunya sigui un estat independent?». Aquesta pregunta està completada amb dues opcions diferents: arribar a la independència pels «procediments legals pertinents» o bé a través d'una «reforma constitucional». En Comú Podem va fer arribar aquest document al PSC fa deu dies, en la reunió que van mantenir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, amb Domènech.

El cap de llista d'En Comú Podem al Congrés va explicar ahir que després d'aquella reunió no s'ha trobat amb el PSC ni tampoc han tingut cap notícia de com el PSOE ha reaccionat a les seves propostes. «A la reunió ni Miquel Iceta ni el PSC ens van dir que les preguntes proposades no tinguessin recorregut.

Tot i això, ahir mateix el PSC?es va pronunciar i va descartar la proposta de referèndum d'En Comú Podem. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va exposar que el seu partit vol consultar els catalans amb un referèndum «per acordar i no per trencar», és a dir, sobre la reforma de la Constitució. «No el compartim però ens sembla digne d'estudi i una aportació a la claredat», va explicar el dirigent socialista.

Per la seva banda, el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va trobar «electoralista» que En Comú Podem plantegi ara una pregunta per al referèndum quan fa tres mesos, quan «anava de debò» la possibilitat de fer un govern amb el PSOE, parlés en canvi de Ministeri de la Plurinacionalitat i aquesta pregunta no hi era.

Pressió per una llista unitària

Homs també va aprofitar la roda de premsa per defensar una llista única amb totes les forces independentistes si finalment hi ha unes noves eleccions generals, un debat que segons ERC «distreu» l'atenció i «no ajuda» el procés sobiranista.