L'exdirector dels Mossos d'Esquadra Manel Prat va admetre ahir per primera vegada que la ferida que va deixar cega d'un ull a Ester Quintana «només va poder ser causada» per una intervenció policial, malgrat advertir que hi ha més d'una «hipòtesi plausible» sobre qui la va disparar i amb quin tipus de projectil.

Prat, que va dimitir al maig del 2014 amb Ramon Espadaler ja al capdavant de la conselleria d'Interior, va declarar ahir com a testimoni en el judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona contra un subinspector i un escopeter dels Mossos acusats de rebentar l'ull a Quintana pel tret d'una pilota de goma després de la manifestació per la vaga general de 14 de novembre del 2012.

L'exdirector dels Mossos, que fins ahi s'havia resistit a assumir que Quintana quedés lesionada per l'actuació dels agents, va reconèixer que, pel «tipus de ferida», la lesió només podia haver estat causada per un dispositiu policial, i va afirmar que ell mateix va indicar als serveis jurídics del departament d'Interior de la Generalitat que iniciessin els tràmits per indemnitzar Quintana. «Estic convençut que la ferida va ser per una intervenció policial», va insistir Prat, que va justificar el seu canvi de posició en que els primers informes poc «rigorosos» no assenyalaven aquesta hipòtesi.

El Departament d'Interior no va reconèixer fins al juliol del 2015, quan Prat ja havia dimitit, que Quintana havia quedat ferida en el marc d'una actuació policial, la qual cosa va motivar que mesos després la indemnitzés amb 260.031 euros.

L'exdirector dels Mossos, que va reiterar que el 14-N no va autoritzar l'ús de pilotes de goma, va llançar dubtes sobre el cas al suggerir la implicació d'agents d'un altre furgó de la mateixa unitat antiavalots -el Dragó 414-, als quals, al juliol del 2013, Interior va expedientar després de constatar que havien ocultat que van actuar prop del lloc en què Quintana va caure ferida.El jutge instructor va prendre declaració dies després al caporal i l'escopeter de la furgoneta Dragó414 -els quals declararan a la sessió d'avui del judici-, però va acabar descartant la seva implicació en els fets.

La declaració de Prat va donar així aire a la defensa dels agents encausats, que admet que Quintana va quedar ferida en una actuació policial, però posa en qüestió tant que fos copejada per una pilota de goma, apunta a les hipòtesis d'un projectil de precisió, com que els acusats fossin els que van disparar. Prat va admetre que, encara que «tot afecta», no va ser aquest el motiu de la seva renúncia al càrrec.

D'una altra banda, Marc Caparrós, que dirigia els antiavalots dels Mossos el 2012, i diversos antiavalots que acompanyaven als agents acusats van assegurar ahir que els manifestants estaven atacant els furgons policials a pedrades quan Quintana va caure ferida. Els testimonis van evitar en la seva declaració incriminar els dos mossos acusats.