El professor de dret constitucional de la Universitat de Girona (UdG) Marco Aparicio ha afirmat avui que a Espanya hi ha un procés "deconstitucional" iniciat després del trencament del consens amb el qual va néixer la Constitució, i augmentat amb la cessió de competències a la UE i el bloqueig del dret de consulta.

El professor Marco Aparicio ha exposat el que ell entén per "deconstitució" en una compareixença davant la Comissió d'Estudi sobre el Procés Constituent del Parlament, en indicar que suposa 'deconstruir' i "buidar de contingut" l'articulat constitucional.

Igual que compareixents anteriors davant la comissió, Aparicio ha indicat que "cap text normatiu pot limitar el poder constituent, que té un caràcter prelegislatiu", i ha recalcat el fet que en l'actual Constitució espanyola no es preveu cap via per finalitzar la vigència constitucional i començar un procés constituent.

Segons Aparicio, "el poder constituent radica en el poble i, per tant, no pot ser restringit per altres lleis o institucions que emanen d'una altra Constitució".

En aquest punt, ha explicat que l'actual Constitució de l'Equador contempla els procediments de reforma del seu articulat, però en el seu últim article també preveu tres vies per iniciar un procés constituent, "que no és el mateix que una reforma".

Entre aquestes vies, ha precisat, figura un referèndum sol·licitat per un 12% del cens "per conèixer la voluntat de la ciutadania i crear una assemblea constituent".

Segons aquest professor de dret constitucional, a Espanya "hi ha un procés deconstituent, perquè han estat buidats de contingut elements vitals del pacte constituent" i un d'ells s'ha produït "amb la transferència de competències de l'Estat cap a la UE, amb elements d'intervenció econòmica que no estaven previstos" en el text original de la Constitució espanyola.

Ha afegit, a més, que "el consens fundacional del règim constitucional espanyol ja no existeix i s'ha buidat de contingut" i, al mateix temps, ha apuntat, s'ha produït un "bloqueig" de drets bàsics, en qüestionar que hi hagi institucions que puguin consultar a la ciutadania sobre qüestions essencials.

Segons Marco Aparicio, "allà on hi ha bloquejos d'interpretació o de lectura d'una Constitució, es poden obrir altres processos, perquè l'argument jurídic no pot ser un impediment per posar en marxa un procés constituent".

En el cas concret de Catalunya, a més, "hi ha forces socials deconstituents que tenen capacitat de mobilització per reclamar un procés constituent propi", ha assenyalat.