El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que els principals objectius del seu Govern en aquesta legislatura passen per «revertir les retallades» en polítiques socials i situar Catalunya «a les portes de l'Estat propi».

En la presentació del Pla de Govern per a la present legislatura, aprovat avui per l'executiu català i que preveu impulsar 45 lleis en 15 mesos, Puigdemont ha explicat en roda de premsa que per fer realitat aquests objectius són necessaris «uns pressupostos que permetin implementar-lo en la seva totalitat».

Segons Puigdemont, el Govern «prioritza les polítiques socials, malgrat l'ofec econòmic i financer i les amenaces de noves retallades que anuncia el Govern espanyol», i fa «compatible l'atenció a les persones amb la creació d'estructures d'Estat».

Així, ha indicat que el seu Govern està «netament compromès» amb la recuperació econòmica i aplicarà mesures «internes» per garantir l'Estat del Benestar i també de «defensa externa» davant les «amenaces dels que volen atacar aquest pilar fonamental», ha afegit en al·lusió al Govern del PP.

En la seva primera conferència de premsa en complir-se els 100 dies al capdavant del Govern, Puigdemont ha explicat que, en aquest període «excepcional» amb una legislatura que hauria de finalitzar en 15 mesos, l'executiu impulsarà fins a 45 lleis, una part d'elles dedicades a articular les «estructures d'Estat».

El pla de Govern inclou 20 àmbits d'actuació i 79 objectius desenvolupats en 750 mesures executives, legislatives i normatives, repartides en tres eixos: el social, per construir «un país més just», l'econòmic, per tenir «un país amb més i millor treball», i el de la regeneració, per a una Catalunya «de bones pràctiques».

En l'eix social, Puigdemont s'ha compromès a que el projecte Pressupostos de la Generalitat garanteixi el «blindatge de les polítiques socials» i ha recalcat que la seva aprovació permetrà desplegar el pla de xoc social.

Ha garantit, també, que el Govern està «absolutament compromès» a assegurar el subministrament de gas, aigua i electricitat a les famílies vulnerables davant els que tenen, ha afegit en al·lusió al Govern, «la temptació d'invalidar lleis» com un «càstig» per «qüestions ideològiques».

També ha expressat el «compromís màxim» del Govern en l'aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) com «marc de referència» de l'executiu davant la LOMCE. «No es pot dir més clar», ha afegit.

Quant als refugiats, Puigdemont -que ha enviat una missiva directament al comissari europeu d'Immigració de la Unió Europea, Dimitris Avramopoulus- ha incidit que la Generalitat vol «participar en la solució» d'aquest problema comunitari i ha afegit: «No ens aturarà ningú».

En matèria econòmica, Puigdemont ha fixat la «hisenda pròpia» com la «ròtula» de l'administració de la Generalitat i ha assenyalat que en els pròxims mesos caldrà dotar a aquesta «estructura d'Estat» amb el sistema informàtic i el personal necessari perquè pugui funcionar com a tal i pugui lluitar contra el frau fiscal.

El president català ha remarcat, també, que l'acció exterior és «una pota indispensable» perquè Catalunya sigui més competitiva i per evitar deslocalitzacions d'empreses.

En l'àmbit de les infraestructures, ha reclamat el traspàs complet del serveis de Rodalies perquè així la Generalitat «pugui deixar de queixar-se» i ha recalcat a l'Estat que els perjudicats per l'actual gestió del servei «no és el procés sobiranista, són els ciutadans».

Puigdemont ha apostat també per un «front polític» per impulsar el Corredor Mediterrani, ja que «tristament» el Govern central no ho considera una «assignatura inexcusable».