El grup municipal de la CUP a l'ajuntament de Manresa presentarà avui en el ple una moció perquè es fomentin mètodes alternatius a l'ús de compreses o tampons durant el cicle menstrual de les dones. En la moció, la CUP defensa que a les oficines a Manresa del Servei d'Informació i Atenció a les Dones, les joves d'aquesta localitat disposin de «mètodes alternatius a la recollida del sagnat, com les copes menstruals, les compreses de tela o les esponges marines», que la formació anticapitalista considera «menys agressius per al cos de la dona i per al medi ambient».

El grup municipal de la CUP proposa en aquesta moció, signada pel regidor Jordi Masdeu Valverde, que a partir del curs 2016-2017 «cada noia pugui recollir un sol exemplar» d'aquests mètodes alternatius.

La moció assenyala també que, des dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones «es començarà a fer una investigació sobre com poder oferir a les joves manresanes formació per poder exercir el sagnat lliure, amb vista a introduir-lo en el curs 2017-2018».

Propugna igualment que aquests serveis d'informació ofereixin a tots els instituts de la ciutat «tallers disgregats (als homes-nois també se'ls oferirà el mateix taller) a segon i quart d'ESO, on s'explicarà el cicle menstrual de les dones».

La regidora del grup municipal de la CUP a Manresa Gemma Tomàs va ironitzar que «en cap cas, la CUP està contra el Tampax, ni vol fer un pas enrere en els mètodes de recollida de sagnat. No volem abolir les compreses». La regidora va explicar que volen oferir bona informació perquè les joves puguin escollir i tenir coneixement, autoestima i confiança en el seu cos, i sospita que les crítiques a la moció pretenen defensar els interessos de les empreses que comercialitzen mètodes ordinaris.

Tomàs va explicar que la moció té la intenció que les joves rebin informació en tallers que les empreses privades imparteixen als instituts, de manera que plantegen que l'Ajuntament de Manresa ofereixi tallers alternatius i que siguin els centres els que escullin quin prefereixen. La moció aborda el sagnat lliure, un mètode d'evacuació en el qual la dona té consciència de la seva musculatura fins al punt que és capaç d'evacuar la sang quan ella ho vulgui.