El president català, Carles Puigdemont, va remarcar que el seu predecessor en el càrrec i líder de CDC, Artur Mas, no tindrà cap paper «formal» en l'acció exterior de la Generalitat. En la primera conferència de premsa del president català per presentar el seu pla de govern, Puigdemont va ser preguntat sobre si Artur Mas tindrà un paper formal en l'àmbit d'exteriors del Govern.

«Em fa una pregunta molt concreta i té una resposta molt concreta. Tindrà un paper formal l'expresident Artur Mas? Formal no», va respondre Puigdemont de forma breu. Després de fer el «pas al costat», Mas es va oferir a Puigdemont per ajudar-lo en el que calgués, després de tancar una etapa com a president en la qual va fer nombroses entrevistes a mitjans internacionals i diversos viatges a l'estranger.

En ple debat sobre si les forces independentistes haurien de tornar a presentar-se unides si hi ha noves eleccions generals, el president català va posar en valor la llista unitària de Junts pel Sí en els comicis catalans del 27 de setembre i va destacar la «importància» que hi hauria que «la primera força a Catalunya» fos «independentista». El debat sobre si convé una llista unitària independentista per a les generals amenaça de generar friccions entre CDC, que defensa obertament aquesta idea, i una ERC que no la veu amb bons ulls, però al marge d'aquest assumpte Puigdemont va assegurar que la seva relació amb el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, és «excel·lent» perquè hi ha «empatia» personal, més enllà fins i tot de les qüestions polítiques. efe barcelona