La moció de la CUP per promoure l'ús de copes menstruals, compreses de roba i esponges marines per a la menstruació no va reeixir en el ple municipal d'aquest dijous al vespre per una causa bàsica, segons l'equip de govern de CDC i Esquerra. Les competències sobre aquest tema de salut sexual i reproductiva no les té l'Ajuntament, sinó la Generalitat.

Per això van plantejar una esmena de substitució que va ser aprovada, amb la qual cosa va fer decaure la moció amb els vots a favor de CDC, Esquerra, Ciutadans i el regidor no adscrit Miquel Davins. DM hi va votar en contra i la CUP i PSC es van abstenir.

Un tema tabú

La regidora de la Dona, Cristina Cruz, va explicar que el govern havia presentat l'esmena perquè el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament no està capacitat ni té els mitjans per dur a terme la tasca formativa que proposava la CUP, i "aquesta formació l'han de fer professionals", va dir. Cruz va tornar a intervenir per reiterar que qui té les competències en aquesta temàtica és la Generalitat.

La regidora de la CUP Gemma Tomàs va defensar per activa i per passiva que el veritable objectiu de la moció era millorar la formació i també la informació sobre la menstruació. Va afirmar "que si ha tingut ressò mediàtic és perquè la menstruació és encara un tema tabú".

Va explicar que com a mínim un institut a Manresa, i va citar el de Cal Gravat, es porten a terme xerrades sobre la recollida del sagnat a càrrec d'empreses privades. Des del punt de vista de la CUP, aquests tallers haurien d'anar a càrrec de les administracions públiques perquè no tenen interessos econòmics en el tema. Al contrari que les empreses privades, que el que fan és posar l'accent en els productes que venen.

La regidora va voler deixar meridianament clar que, malgrat la informació d'alguns mitjans, "la CUP no està en contra de les compreses", i va agrair el suport que havien rebut quan havien estat a l'ull de l'huracà de la pressió mediàtica. A la sala, i mostrant aquest suport, hi havia la parlamentària de la CUP Anna Gabriel, i membres d'Acció Lila i Arran van desplegar una pancarta on es podia llegir: "Prou prejudicis i tabús sobre els nostres cossos. Fem visible la menstruació".

L'esmena presentada pel govern i aprovada pel ple de l'Ajuntament demanarà a Salut i al programa d'Atenció de Salut Sexual i Reproductiva del CAP Bages que en les seves activitats presti especial atenció al cicle menstrual, i que faciliti informació sobre tots els mètodes de recollida de sagnat. La CUP donava protagonisme al servei municipal del SIAD.