El jutjat de primera instància número 7 de Lleida ha acollit avui el judici per discernir si un veí de Torres de Segre (Segrià), David Duaigües, és descendent de l'últim tsar de Rússia Nicolau II Alexandròvitx Romanov i la tsarina Alexandra Fiodorovna. Duaigües defensa que la seva àvia, enterrada al cementiri de Salt, Maria Martí Juanola, era en realitat Maria Romanov, una de les filles del tsar.

L'advocat de Duaigües, Sergio Hedo, ha explicat que en la vista oral han presentat proves d'ADN i fotogràfiques que demostren de manera «claríssima» la filiació i ha demanat al jutge que «sigui valent, vagi en contra de la història i ens doni la raó». La fiscalia en canvi ha considerat que no hi ha proves que acreditin la relació familiar entre la família Duaigües i els Romanov.

L'advocat de Duaigües ha explicat que, d'entre les proves presentades, hi ha els resultats d'un laboratori argentí especialista que conclou que l'ADN de la Carme Martí Juanola (mare del David Duaigües) demostra en un 99.9% que és neta del tsar. A més, les proves fotogràfiques mostren la «semblança» entre Romanov amb Duaigües com tambe amb la mare i l´àvia d´aquest. A més, ha afegit, tant Duaigües com els seus dos germans i la seva mare pateixen anèmia hemolítica, com un dels fills del tsar i l'àvia de Duaigües.

Sergio Hedo ha considerat que, tot i que la fiscalia consideri que no hi ha prou proves que demostrin la filiació entre el denunciant i el tsar rus, els documents presentats acrediten que sí. Hedo ha afegit que la intenció de Duaigües no és aconseguir una futura herència sinó que es reconegui la descendència i que el primer cognom de la seva mare i el segon cognom seu sigui Romanov.

La demanda de reclamació de filiació va ser acceptada a tràmit a Lleida el 18 de setembre del 2015. Ara el jutge haurà de decidir si dóna la raó o no a la família Duaigües, qui va començar els tràmits per a aquesta reclamació als jutjats de la ciutat de Girona el gener del 2002.