La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va instar el Govern català a seguir obeint les lleis que emanen del Parlament malgrat les impugnacions que arriben del govern espanyol. "Hem d'obeir la llei d'igualtat, aplicar l'impost sobre els pisos buits i fer que els nostres ajuntaments tinguin els millors recursos per ajudar la ciutadania", va subratllar en clara referència als darrers recursos que el Consell de Ministres ha aprovat portar al Tribunal Constitucional (TC). Rovira va criticar l'actitud "d'impugnar-ho tot" que segueix des de fa mesos el govern espanyol.

"Hem de continuar aplicant els marcs legislatius que decidim al parlament de Catalunya", va insistir Rovira, que ja descompta una futura impugnació també de la llei de pobresa energètica i habitacional. La portaveu parlamentària de JxSí va recalcar la importància que les institucions catalanes s'obeeixin a elles mateixes per evitar que el bloqueig de l'Estat a les lleis catalanes acabi afectant la ciutadania.

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, va acusar el govern espanyol d'actuar "amb gran miopia política, insensibilitat social i molta deslleialtat institucional" perquè considera que els conflictes polítics no s'han de dirimir als tribunals. Així ho va dir després que el Consell de Ministres d'aquest divendres decidís recórrer al Tribunal Constitucional les lleis catalanes d'Igualtat, Governs Locals i l'impost als pisos buits.

Mas va qualificar de "complicada" la política espanyola. "No parlo de cap experiència personal, però o hi ha grans dosis de generositat i sentit d'estat o hi haurà eleccions", va afirmar. En aquest sentit, l'expresident va apuntar que uns nous comicis indicarien que "els partits cridats" a entendre's haurien "fracassat de manera estrepitosa". "Els queden pocs dies, fins a l'últim minut hi ha temps", va recordar citant el cas català.