CDC va enviar un requeriment a Unió per reclamar-li formalment que reconegui el deute d'1,8 milions d'euros que li correspon de la liquidació de CiU, segons va avançar Rac1 i van confirmar fonts de Convergència. Les dues formacions van acordar a l'octubre passat repartir-se els drets i les obligacions de la federació nacionalista en una proporció del 75% per Convergència i del 25% pel partit democristià. En total CiU acumulava un deute de 6,8 milions d'euros, així que a Unió li toca fer-se càrrec d'1,8 milions d'euros, que se sumen als 19 milions que el partit liderat per Ramon Espadaler té acumulats i que l'ha obligat a presentar preconcurs de creditors. El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va manifestar el passat dimarts que li agradaria que Unió pagués els deutes que té amb CDC abans de presentar-se a les eleccions.

La resposta per part d'Unió no va tardar a arribar. El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va enviar ahir una carta als militants on va circumscriure «l'atac en tota regla per part d'una CDC obsessionada amb una Unió que, tot i ser avui per avui extraparlamentària, planta cara i no dimiteix de la defensa del catalanisme centrat». Així es va referir a les declaracions d'Homs demanant als democratacristians que els paguin els deutes. Fonts d'Unió van assegurar que no han rebut cap comunicació.

En la mateixa carta, Espadaler va comunicar que proposarà al comitè de govern que el partit es presenti a les properes eleccions espanyoles. En la seva missiva, Espadaler constata que aquest anunci ha tingut «conseqüències internes i externes» com la baixa de l'eurodiputat Francesc Gambús. Gambús va sol·licitar la seva baixa com a militant d'Unió, decebut amb les «resistències» d'un reducte del partit a una regeneració interna. L'eurodiputat va anunciar que posa fi a 22 anys de militància a Unió, en constatar que «hi ha gent que havia dit que s'apartava» de la direcció però que, a la pràctica, «vol seguir condicionant la vida del partit i desmuntant els processos de regeneració» que havien de potenciar la «transparència».

Sou de 10.000 euros al mes

Després dels fracassos electorals del 27-S i el 20-D, Gambús es va convertir en el càrrec institucional més rellevant dels democristianos. L'eurodiputat, cobrava per aquest càrrec un salari de 6.250 euros nets al mes, més un complement de 4.300 euros per a despeses generals i una dieta diària de 304 euros, segons La Razón.