L'expresident de la Generalitat Artur Mas va descartar de manera contundent presentar-se com a cap de llista de CDC a les eleccions generals del 26 de juny, encara que sí estaria disposat a formar part d'una candidatura unitària del sobiranisme a l'estil de Junts pel Sí el 27-S . En declaracions a 8TV, Mas va admtre que hi ha persones que li «aconsellen» o fins i tot li «demanen» encapçalar la llista de CDC al Congrés: «Jo responc que no», va aclarir. Una de les veus que l'hi ha suggerit és Agustí Colomines, exdirector de la Fundació Catdem, vinculada a CDC, però Mas «no es veu a Madrid».

La primera raó per no presentar-se és que vol «tenir l'opinió lliure», sense estar «sotmès a la pressió dels processos electorals i haver de ser el cap de llista», perquè sap «les limitacions que això introdueix». El segon motiu és que no veu possible, donada la negativa d'ERC, una reedició de Junts pel Sí per a les pròximes eleccions.

Mas és «absolutament partidari que el sobiranisme vagi unit mentre no aconseguim l'objectiu de constituir un Estat», però creu que «no passarà que els partits sobiranistes facin pinya». Si CDC i ERC «revalidessin» Junts pel Sí i li «demanessin que anés a reforçar aquesta llista», Mas s'oferiria a encapçalar-la, tancar-la, o concórrer en el lloc que li «diguessin».

Mas, per tant, estaria disposat a fer «un acte de servei, a canvi que hi hagi una operació d'aquest calibre»: «Estic a disposició per ajudar», va destacar.

Això no obstant, el president de la Generalitat va donar per fet que això serà «molt difícil» perquè en la direcció d'ERC «són clarament contraris a aquesta idea», una postura que «respecta», encara que considera que implica «perdre una oportunitat».