L'exministra Carme Chacón va admetre l'existència de «molts motius polítics» en la seva decisió de no repetir com a candidata del PSC a les generals, càrrec per al qual es perfila Meritxell Batet amb el vistiplau de Pedro Sánchez i d'una cúpula del PSC que demà preveu fer un posicionament clar a favor seu.

Després que a mitjanit de dimecres transcendís la seva inesperada decisió de no tornar a presentar-se, la secretària de Relacions Internacionals del PSOE i dirigent del PSC va evitar ahir explicar els «molts motius polítics» que hi ha darrere la seva renúncia, amb l'argument que «no són rellevants» i que se'ls queda per a ella.

En una compareixença al Congrés, Chacón va anunciar oficialment una decisió que dimecres a la nit ja va comunicar als líders del PSOE, Pedro Sánchez, i del PSC, Miquel Iceta, però que va prendre fa un mes -va relatar- després de «reflexionar molt» i de fer-li saber llavors a l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

La diputada va insistir a més que no només seguirà «fent política», sinó que està a disposició dels seus companys per participar en la campanya, a més que mantindrà els seus càrrecs orgànics en la direcció del PSOE i el PSC: «No estaré en el pròxim Parlament, però segueix intacte el meu compromís polític».

La que va ser aspirant a la secretaria general del PSOE va evitar detallar els motius de la seva decisió, però diverses fonts consultades van apuntar a diverses raons que han acabat formant un pòsit que ha derivat en la seva renúncia.

Entre elles hi ha el desgast després d'una última campanya que no va ser fàcil per al PSC i l'ardu desenvolupament de les negociacions per a la investidura; el descontentament per les crítiques internes rebudes durant l'elaboració de les llistes del PSC al 20-D; o la sorpresa pel dur to dels retrets abocats per Carles Martí quan va anunciar la seva intenció de disputar-li les primàries per desbancar-la.

La marxa de Chacón ha posat, en conseqüència, sobre la taula el nom de Batet, secretària d'Estudis i Programes del PSOE i número dos de la llista per Madrid en el 20D, que en les pròximes hores decidirà si vol concórrer com a candidata per Barcelona.

La diputada catalana podria comunicar avui la seva decisió a l'executiva del PSC a la reunió extraordinària que hi ha convocada. Diverses fonts socialistes van avançar que es preveu que, a la reunió d'avui, diversos dirigents -entre ells Iceta- evidenciïn un posicionament clar a favor que Batet es presenti com a cap de llista, en considerar-la l'opció més natural i també per la seva sintonia amb Sánchez, a més de defensar que la resta de la llista es mantingui igual o amb els mínims retocs.

A més, alguns sectors advoquen per intentar evitar la celebració de primàries i que sigui el Consell Nacional del partit el que directament nomeni la nova candidata, en considerar que es tracta d'una repetició i continuïtat dels comicis anteriors.

No és aquesta, en canvi, la visió de l'exsenador Carles Martí, que en una entrevista va apostar per «revisar a fons» la llista per a unes eleccions «transcendentals».

I en aquest context intern del PSC, l'exlíder del partit, Pere Navarro, es va posar a «disposició per al que faci falta», ja sigui per encapçalar la llista o per formar part de la candidatura.

Iceta, de la seva banda, va dir «entendre» la decisió de Chacón i va advocar per unes primàries per elegir el candidat, encara que va deixar clar que «si hi ha una persona que concita un suport majoritari, podria fer-se d'una altra manera».

Sense arribar a apostar explícitament per cap dels noms en competició, sí que va voler destacar els «atributs i títols suficients» de Batet per ser la cap de llista: «Va ser número dos per Madrid, és militant del PSC, catalana, catalanista, federalista i ha estat en l'elaboració de les propostes de reforma constitucional».

En canvi, sobre Carles Martí, Iceta va reconèixer la seva «trajectòria», però també va confessar que ell veia Chacón «més ben situada» que ell com a possible cartell electoral.

A la marxa de Chacón s'uneix, d'una altra banda, la d'Irene Lozano, que no repetirà en les llistes del PSOE al Congrés en decidir deixar la política per dedicar-se a d'altres projectes professionals, i que va agrair «especialment» a Sánchez «el seu compromís polític amb Espanya, la seva honestedat i la seva feina infatigable pel canvi».

La marxa per sorpresa de Lozano, unida a la possible de Batet, podria deixar dos buits a la llista per Madrid que permet a Sánchez buscar algun revulsiu per intentar millorar el mal resultat del 20D en aquesta circumscripció.