Meritxell Batet va acceptar ahir presentar-se a les primàries del PSC per liderar la llista dels socialistes a les eleccions al Congrés del 26-J. La secretària d'Estudis i Programes del PSOE va assegurar que ha fet el pas d'optar a ser candidata del PSC a les eleccions generals perquè està "convençuda" que podrà "millorar i molt" el resultat dels socialistes catalans en relació amb els comicis del 20-D.

En declaracions als mitjans després de la reunió extraordinària de l'executiva del partit, en la qual va traslladar a la cúpula del PSC la seva voluntat de presentar-se a les primàries per ser cap de cartell electoral a Barcelona a les eleccions generals, Batet va dir que "per fer un pas d'aquesta magnitud" cal tenir "voluntat de millorar, guanyar i fer-ho tan bé com es pugui". "Estic convençuda que els resultats poden millorar, i molt", va dir la dirigent socialista, que va agrair "l'encoratjament" del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i d'altres dirigents per prendre aquesta decisió, així com la "confiança" del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que la "va animar" a acceptar aquest repte.

Així, va relatar que Sánchez li va dir que "respectava la decisió que podia prendre i que podia fer un bon paper a Catalunya", a més que va deixar-li clar que "continuava comptant amb ella" si volia seguir com a número dos per Madrid. "Però la meva interpretació de les seves paraules -va dir- és que m'animava a fer aquest pas endavant". "I faig aquest pas amb sentit d'orgull, honor i reconeixement de la feina feta, i amb consciència de la responsabilitat que assumeixo", va assenyalar Batet.

La diputada catalana es va mostrar disposada a parlar amb l'altre aspirant, Carles Martí, però li va recordar que la configuració de la llista electoral "serà una decisió col·lectiva" i que ella, de moment, "no s'ha plantejat" aquesta qüestió. "Parlaré amb Martí, tenim una relació cordial, però el tema de les llistes no és una cosa que hàgim de decidir nosaltres exclusivament. Serà tota l'organització, la militància i els dirigents del partit els que decidirem conjuntament quina serà la millor llista amb la qual es pot concórrer", va respondre al fet que Martí hagi plantejat un acord de consens amb Batet per evitar primàries sempre que es "renovi a fons" la llista.

En declaracions després de la reunió extraordinària de l'executiva del partit, Martí va dir que té intenció de presentar-se a les primàries, per a les que ara s'obrirà un termini de 48 hores per formalitzar les candidatures i iniciar la setmana que ve la recollida d'avals.

Però al mateix temps va apuntar la seva "voluntat" d'afrontar en aquests dos dies un "procés de converses amb Batet i intentar arribar a un acord sobre un projecte compartit sobre com ha de ser la candidatura, el missatge i disseny de campanya, l'equip i l'enfocament polític del PSC en aquestes importantíssimes eleccions".

Unes converses per evitar aquest inici del procés de primàries, i que en el cas que "no s'arribi a un acord", llavors afrontarà la recollida d'avals fins al dia 6. "Podem arribar a un acord sense que jo sigui a la llista. Vull deixar-ho clar. No estic fent una proposta de debat o de reflexió col·lectiva en funció dels meus interessos personals. Tinc perfectament satisfet el meu ego i necessitats personals des de fa anys, estic encantat i no tinc cap necessitat de tenir cap càrrec", va apuntar.

L'exsenador va dir "respectar" l'opinió d'Iceta sobre els seus "favorits" després que aquest avalés les qualitats de Batet i va afirmar que no es pren les primàries "en termes personals", per la qual cosa "accepta les crítiques i comentaris", alhora que va defensar la seva "capacitat i condicions per encapçalar la llista".