El farmacèutic i escriptor Eduardo Litrán ha denunciat l'assetjament financer i el sofriment que estan passant els apotecaris en el

llibre Tiburones en la farmacia. El volum critica els deutes a les farmàcies i les retallades en la sanitat.

Els impagaments a les farmàcies catalanes, que actualment ascendeixen a 198,1 milions d'euros, han motivat Litrán a treure el seu llibre. Tiburones en la farmacia recull la preocupació de l'autor per una crisi de la qual no veu el final i que ha afectat greument el sector farmacèutic.

L'escriptor ha volgut destacar que el "tauró" del qual parla en el llibre és el mercat financer, que demana a l'Estat no intervenir quan tot va bé i que després demana ser rescatat quan tot va malament. L'obra, que té rere seu un any de documentació i de redacció, també abasta temes com la corrupció, els rescats bancaris i les retallades al sector farmacèutic espanyol. En aquest sentit, l'escrit afirma que aquesta ideologia econòmica del lliure mercat, que busca el benefici a qualsevol preu, fa que les cadenes farmacèutiques persegueixin la liberalització de la farmàcia. A Itàlia i Grècia el sector (farmacèutic) ja s'ha liberalitzat i ha caigut.

Com pitjor està un país més fàcil és pressionar, apunta Litrán, que també assenyala que això demostra que els governs pinten menys i estan més presents les pressions financeres. Per a l'autor, un altre greu problema que afecta aquesta indústria és que les farmàcies i els farmacèutics no haurien de defensar cadascun la seva parcel·la, sinó defensar el sector junts i amb això, tota la societat.

Que les farmàcies més rendibles donin suport de forma voluntària a les més petites és per a Litrán una qüestió fonamental, ja que, argumenta, totes les farmàcies van en el mateix vaixell i si les petites cauen les grans també cauran perquè al final el que s'erosiona és el model vigent.

Segons adverteix l'autor, es tracta d'un negoci molt gran i interessa que es liberalitzi, i per això els seus integrants han d'estar més units i defensar la potestat del medicament. També considera que la llei ha de ser coherent, ja que es parla d'impagaments a les farmàcies, però en realitat el que no s'estan pagant són els medicaments als ciutadans.