La Comissió Europea (CE) va afirmar ahir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va sol·licitar veure's ahir amb el president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, qui no el va poder rebre per motius d'agenda.

«Puc confirmar que hi va haver contacte en àmbit de gabinet i des d'aquest àmbit es va enviar una resposta dient que lamentablement l'agenda del president Juncker d'avui (ahir per al lector) no permet tal reunió», va assenyalar la portaveu comunitària Mina Andreeva en la roda de premsa diària.

Preguntada per si Puigdemont o el seu gabinet havia demanat una reunió amb el màxim responsable de l'executiu comunitari o amb qualsevol altre comissari per ahir, dia que el president de la Generalitat era a Brussel·les després de passar per Anvers i Gant, la portaveu va assenayar que «al calendari (dels membres de la CE per a aquesta setmana) no hi ha reunions previstes amb el president català amb cap comissari».

Puigdemont havia dit tant el passat diumenge a Gant com ahir a Brussel·les que el seu primer viatge oficial a Bèlgica no incloïa reunions amb alts càrrecs europeus, perquè aquest no era l'objectiu d'aquesta visita. «El dia que em proposi veure un comissari europeu o una altra autoritat ho farem, ho demanarem i ho aconseguirem», va dir el presdient català.

El líder de CDC i expresident català, Artur Mas, va atribuir la negativa de la Comissió Europea?de reunir-se amb Puigdemont per les «pressions de mala manera» que rep la comissió per part d'un Estat espanyol que se sent «insegur» i que és, segons el seu parer, incapaç d'oferir un «projecte atractiu».

En una conferència de premsa després de la reunió de l'executiva de CDC, el líder convergent va assenyalar que ell va viure moments en els quals «era possible» reunir-se amb el llavors president comunitari José Manuel Durão Barroso, però que, amb el procés sobiranista, tot va canviar.

Així, va assegurar que va constatar «la pressió constant de l'Estat espanyol sobre d'altres estats i sobre la Comissió», cosa que provoca que en aquests moments no vulguin «significar-se massa» davant el procés català.

«Però això no és que a la UE no hi hagi voluntat de diàleg, que n'hi ha, sinó que és com a conseqüència d'una pressió d'un Estat que, com que se sent insegur i incapaç d'oferir un projecte atractiu, llavors usa totes les armes que té per pressionar tothom, de mala manera, per evitar que sobiranistes catalans siguem escoltats», va afirmar.

En el seu últim dia a Bèlgica, Puigdemont va visitar ahir a la representació de la Generalitat a Brussel·les i després va tenir una trobada amb treballadors de les institucions europees, representants del sector privat i el Consell del Casal Català de Brussel·les.

Pròxim viatge: Londres

El proper viatge a l'exterior del president de la Generalitat serà a Londres l'11, 12 i 13 de maig. Puigdemont farà una conferència al prestigiós think tank de política internacional Chatham House que porta per títol Traçant el camí cap a la independència de Catalunya. El president català exposarà el seu full de ruta davant la negativa del govern espanyol a dialogar i les sentències del Tribunal Constitucional i analitzarà les conseqüències de la secessió per a Catalunya, Espanya i la UE. A més, en la seva visita a Londres Puigdemont es reunirà amb grups empresarials al districte financer de la City. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, acompanyarà el president en el seu viatge.