Una de cada deu persones grans ha patit algun tipus de violència

Des de la Taula del Tercer Sector es proposa crear un telèfon d'atenció als ancians que són maltractats

04.05.2016 | 07:22

La Taula del Tercer Sector va plantejar ahir la posada en marxa d'un telèfon d'atenció als ancians que pateixen maltractament o violència domèstica i va advertir que un 90% dels més grans maltractats no denuncien els seus agressors per «por» o «vergonya».
En el marc de la presentació de l'informe Maltractament a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes, l'entitat que agrupa les organitzacions socials catalanes va demanar «serveis i recursos específics» per a la protecció de les persones grans maltractades.
Segons una enquesta elaborada pel departament d'Interior català el 2015, nou de cada deu ancians maltractats no denuncia els seus agressors, i un de cada deu persones grans ha patit algun tipus de violència o agressió els últims dotze mesos.
«Els maltractaments afecten la gent gran i el seu entorn. És una problemàtica social en la qual tots ens hauríem d'implicar», va indicar l'autor de l'informe, l'advocat Jordi Muñoz, a l'Ateneu de Barcelona.
Respecte a la posada en marxa d'un telèfon d'atenció als ancians maltractats, Muñoz va subratllar que fa falta «voluntat» i una distribució «adequada» dels recursos per fer-ho possible. «Quan hi ha una situació de maltractament a un ancià, una de les grans dificultats és la comunicació, ja que els agressors acostumen a ser persones del seu entorn que s'han guanyat la seva confiança», va advertir l'autor de l'informe. En aquest sentit, l'advocat va apostar per posar en marxa iniciatives com un telèfon d'ajuda semblant al que ja existeix per lluitar contra la violència masclista (016), que tingui en compte que la gent gran prefereix mantenir-se en l'anonimat quan denuncien situacions de maltractament.
També la Taula del Tercer Sector va proposar un decàleg d'actuacions per solucionar la desatenció que pateix la gent gran maltractada, en què destaca les polítiques per educar i sensibilitzar els joves o la posada en marxa d'habitatges per a persones grans que hagin patit violència per part dels seus familiars o cuidadors.
A l'informe presentat ahir, la Taula del Tercer Sector destaca que actualment «no existeixen prestacions econòmiques, allotjaments específics ni equips d'assessorament» dedicats exclusivament als ancians maltractats. Per a la Taula, també és important formar els més grans sobre què són els maltractaments i com han d'evitar-los.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema