La Guàrdia Civil de Tarragona duu a terme aquest dimecres registres a onze entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona, en el marc de l'operació Amfiteatre, relacionada amb el cas Inipro, que afecta l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona. De moment, hi ha quatre persones detingudes: el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero; l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, Gustavo Cuadrado; i dos empresaris: Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, i Enrique Miró, en el marc de la investigació per suposats delictes contra l'Administració Pública. Els registres, que han començat cap a les deu del matí, s'estan fent als ajuntaments de Tarragona, Viladecans, Palau-Solità i Plegamans; dos mercantils de Barcelona i Viladecans, un despatx professional a Viladecans i un altre a Reus, i els domicilis dels quatre detinguts.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, els registres d'aquest dimecres s'estan fent en el marc de l'investigació oberta a finals de l'any passat i que afecta l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona per l'adjudicació d'un contracte a la mercantil Inipro. Els onze registres es practiquen simultàniament i han començat cap a les deu del matí.

En el cas de l'Ajuntament de Tarragona, el registre es fa per accedir al servidor informàtic i obtenir dades d'un dels detinguts. Segons ha explicat la portaveu del govern municipal, Begoña Floría, la Guàrdia Civil s'ha personat poc abans de les deu del matí amb el secretari judicial per continuar amb les investigacions sobre el procediment ampliat del cas Inipro que es troba sota secret de sumari. Floría ha reiterat la disposició del consistori de col·laborar amb la justicia i donar totes les facilitats. Sobre la detenció de l'excap de gabinet de l'alcalde Ballesteros, Gustavo Cuadrado, la portaveu del govern ha assegurat que se n'acabava d'assabentar i que no podia fer valoracions.

Pel que fa a Viladecans, la Guàrdia Civil està registrant l'edifici on està l'àrea d'economia i gestió interna de l'Ajuntament. A l'Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, s'estaria buscant un expedient de contractació d'una empresa que va prestar un servei a l'àrea de Joventut l'any 2009.

Totes les actuacions d'aquest dimecres, que es troben sota secret de sumari, estan tutelades pel Jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona.

El cas Inipro

El titular del jutjat d´instrucció número 1 de Tarragona investiga el contracte subscrit l´any 2010 entre l'IMSS i l'empresa Inipro i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d´abonar les factures presentades per l´empresa, atès que havia realitzat els treballs. Per aquest motiu, l´alcalde justifica que va signar els decrets per tal d´abonar 21 factures, amb un import de 215.000 euros.

El jutge considera que els pagaments a Inipro per les dues pròrrogues d'aquest servei d'atenció als immigrants podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públics. Per aquest motiu han declarat com a investigats l'alcalde i deu persones més, entre els quals l´exgerent de l´IMSS Antonio Muñoz i l'exregidora Victòria Pelegrín.

La CUP ja va alertar que el patró del cas Inipro es podia extendre a altres municipis com Cunit (Baix Penedès), Sant Boi o Viladecans, al Baix Llobregat. De fet, es dóna el cas que el 80% de la facturació de l´empresa Inipro entre 2010 i 2012 es correspon amb ajuntaments governats pel PSC.