El Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit els recursos de l'Executiu central contra tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, entre elles la que imposa un impost sobre els habitatges buits, normes que queden suspeses de forma cautelar. Es tracta, a més de la normativa sobre els pisos desocupats, de la llei d'igualtat entre homes i dones i de la que regula l'activitat dels governs locals a Catalunya, totes elles recorregudes pel Govern central a final d'abril.

A més, el tribunal de garanties va admetre a tràmit un conflicte de competència impulsat per la Generalitat contra el pla estatal d'impuls al Medi Ambient per a la reducció de gasos contaminants en les empreses i un altre recurs del Govern català contra la llei estatal de Protecció Civil.

Les decisions del TC arriben en un moment de desglaç en les relacions entre el Govern i la Generalitat catalana, després de la reunió dels seus presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, el passat 20 d'abril, i la posterior reunió entre els vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, dijous passat. Fins ara, el Govern de Rajoy ha recorregut 34 normes catalanes, mentre que la Generalitat ha presentat 51 recursos contra lleis estatals.

Les tres lleis del Parlament que queden cautelarment suspeses són les que el govern espanyol va decidir recórrer fa dos divendres. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar que l'executiu actua d'acord als informes jurídics que apunten a una invasió competencial per part del Parlament de Catalunya.

«Estem convençuts que les normes entren en matèries reservades de l'Estat», va dir Català, que va justificar la petició perquè s'apliqui la suspensió cautelar automàtica de la norma perquè les tres lleis tenen «la transcendència suficient» perquè sigui així.