El grup de Junts pel Sí (JxSí) va tornar a votar dividit en una moció referent a la reforma laboral del 2012, com ja va succeir en un ple del març passat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els diputats de CDC i independents com Oriol Amat i Germà Bel es van abstenir en un punt de la moció del PSC en què el Parlament constata que la reforma laboral ha estat «motor del deteriorament i la precarietat dels salaris i les condicions laborals». En canvi, el vicepresident de l'Executiu, Oriol Junqueras, els diputats republicans i independents com Manuel Reyes i Lluís Llach hi van votar a favor i van propiciar que aquest punt s'aprovés per només un vot de diferència, ja que PSC, CSQP i la CUP també hi van votar a favor, mentre que el PPC ho va fer en contra i C's es va abstenir.

El punt aprovat que fa referència a la reforma laboral també constata que «ha devaluat les condicions de seguretat, salut en el treball i l'increment de les desigualtats socials i la pobresa». En declaracions als passadissos del Parlament, la diputada i portaveu de CDC, Marta Pascal, va culpar el PSC de buscar i provocar la votació dividida dins el grup parlamentari en no voler transaccionar el text de la seva moció.

Segons Pascal, JxSí va «intentar transaccionar fins al darrer moment amb el PSC un text que posés èmfasi en què ha estat la crisi el què ha provocat realment aquets procés de deteriorament del mercat laboral i no només la reforma de 2012». «Hi ha hagut certa salivera per part del PSC per intentar que es produís una votació diferent dins de JxSí», va manifestar Pascal, que va acusar els socialistes de voler provocar el cisma a l'hora d'emetre el vot. Amb tot, Pascal va explicar que JxSí «no viu com un problema» aquests episodis, sinó com «una constatació que hi ha algunes diferències ideològiques, però cap respecte el full de ruta sobiranista».

Llei aprovada per PP i CiU

El juny del 2012, amb Josep Antoni Duran Lleida al capdavant de l'aleshores grup parlamentari de CiU, el Congrés dels Diputats va convertir en llei la proposta per canviar el marc de relacions laborals a Espanya que mesos abans havia fet Mariano Rajoy via decret. El nou text legal va aprovar-se amb 194 vots a favor -de PP i CiU-, 124 en contra i cinc abstencions.