L'experiència del «front comú» de l'últim any entre el govern d'Ada Colau i les tres forces d'esquerres en el plenari de l'Ajuntament de Barcelona, ERC, PSC i la CUP, s'ha de traslladar del plenari al govern, afirma l'alcaldessa Ada Colau. Un cop passada la pantalla de l'aprovació dels primers pressupostos del canvi, «ara toca avançar molt més ràpid per tancar un acord de govern ampli», va declarar ahir. En aquesta línia, Colau convida de forma explícita a ERC, PSC i la CUP a entrar en el govern. Alfred Bosch, d'Esquerra, ja avançava la resposta a la «invitació» de Colau amb un recordatori de la proposta de la setmana passada de fer un govern amb les forces emergents, al seu criteri: Barcelona en Comú, ERC i la CUP.

En aquest context, l'alcaldessa de Barcelona ja va manifestar que «agraïa moltíssim» a les forces polítiques d'esquerres d'ERC i el PSC el seu vot afirmatiu en el plenari de dijous a la modificació pressupostària de l'Ajuntament de Barcelona, i a la CUP per la seva abstenció, perquè amb aquesta votació han fet possible aprovar uns pressupostos de «canvi» per a la ciutat. Un cop feta aquesta votació, queda clar que «s'entra en un nou temps i en una nova etapa», assegura Colau.

L'alcaldessa defensa que en gairebé un any del nou govern de ciutat, la pràctica del plenari ha fet possible «un front comú» de partits d'esquerra que en aquest últim moment, amb l'aprovació de l'ampliació de 275 milions d'euros del pressupost, dijous, ha permès que la ciutat disposi d'uns primers comptes que lluiten contra la desigualtat i que actuen per la justícia social. «No ha estat fàcil» arribar a un acord, recorda, i per arribar-hi han fet falta «mesos de negociació intensa» en una conjuntura política marcada per diferents cites electorals que no han facilitat la negociaciót. Més encara, Colau recorda que el plenari de l'Ajuntament de Barcelona és el més plural que s'ha viscut en la història democràtica recent de la ciutat amb set grups polítics. Però, al seu entendre, tot i aquesta pluralitat de forces, en l'últim any s'ha demostrat que hi ha un gruix de partits d'esquerra que poden compartir un model de ciutat més just i més social per a les persones. Ara, un cop aprovada l'ampliació del pressupost, Colau entén que comença una nova etapa que ha de permetre traslladar aquest front ampli del plenari al govern de la ciutat. L'alcaldessa reconeix que no serà una tasca fàcil però «s'han de fer tots els esforços possibles per fer-ho possible» i admet que dels tres partits d'esquerra no tots tenen la mateixa disposició a la possibilitat d'entrar en el Govern i per això ha fet un repàs partit per partit. De la CUP en recorda que és el grup que de principi ha deixat clar que no vol entrar a formar part del govern de la ciutat, «però sempre tindran la porta oberta».

En relació amb el PSC, Colau reconeix que és el grup on les converses estan més avançades perquè sempre ha estat un grup que s'ha mostrat favorable a entrar en el govern. Tot i això, però, encara no hi ha cap acord concret d'entrar en el govern: «quan hi hagi un acord ja ho anunciarem», ha dit.

I pel que fa a ERC, Colau valora la proposta de Bosch anunciada la passada setmana de formar un govern amb les forces emergents i el suport de Convergència, perquè amb aquesta proposta ERC «obre la porta» a entrar en el govern de la ciutat.