El Departament d'Ensenyament inclourà 9 grups més a l'oferta d'escola pública de P3, una vegada registrades les sol·licituds de preinscripció pel curs vinent. D'una banda, es tanquen 54 grups previstos, mentre que en altres centres se n'obren 63. El director general de centres públics, Lluís Baulenas, ha presentat aquest dilluns les dades provisionals del procés de preinscripció i matrícula, i ha assenyalat que la variació més destacada es produeix al Consorci d'Educació de Barcelona, que afegeix 11 grups i en resta 3 respecte la previsió inicial. En qualsevol cas, Baulenas ha destacat que "a nivell teòric", en relació a la davallada de demanda del 5,4% a P3, a tot Catalunya s'haurien hagut de tancat 106 grups i finalment han estat 54.

En total hi ha hagut 66.888 sol·licituds de preinscripció a P3, a distribuir segons una ràtio de 25 alumnes per aula fixada per Ensenyament. Tot i així, el director general de centres públics ha explicat que quan la demanda en un grup ha superat les 30 famílies, en alguns casos consensuats amb els municipis, s'ha obert una altre classe amb un nombre més reduït d'alumnat, vora la quinzena. Baulenas ha argumentat que es tracta d'un ajustament que respon a criteris "d'equitat i cohesió social".A més, el nombre de grups oferts també està determinat pels centres d'alta complexitat socioeconòmica.

De les 183 escoles catalanes amb aquesta categoria, 145 han escollit la reducció de ràtio fins als 22 alumnes per aula, que ja es contemplava en els criteris de preinscripció del Departament, i en casos puntuals, s'ha aplicat el criteri d'equitat i s'han creat grups amb una dotzena d'alumnes.En qualsevol cas, el nombre final de grups que queden exclosos de l'oferta per P3 és inferior al que el Departament contemplava. El passat 17 de març, a la roda de premsa per presentar les primeres dades de la preinscripció, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va indicar que d'un centenar de grups susceptibles a ser tancats en centres públics, almenys se n'eliminarien 64, quan finalment seran 54.

A banda del Consorci d'Educació de Barcelona, una altra zona on creix la demanda d'escola pública respecte la previsió, és a Girona, on s'obriran 9 grups i se'n tancaran 4. Al seu torn, el Baix Llobregat comptarà amb 9 grups addicionals i se n'eliminaran 7, mentre que al Maresme-Vallès Oriental, hi haurà 12 grups nous i 8 que es tanquen. En canvi, als serveis territorials de Barcelona-comarques tan sols s'obrirà un nou grup i se'n tancaran 8.Pel que fa a la resta d'àrees, a Terres de l'Ebre es tancaran tres grups i se'n crearà un de nou i al Vallès Occidental, n'hi haurà 4 addicionals i 5 s'eliminaran.

A la Catalunya Central hi haurà 2 grups que s'eliminen d'una escola i passen a una altra. El mateix passa a Lleida i Tarragona en 7 grups respectivament.Baulenas ha remarcat que el Departament d'Ensenyament busca ser "el suficientment flexible" quan es produeixen "canvis de tendència". "Si un municipi té moltes més demandes de la pública, nosaltres hi donarem resposta", ha sentenciat. En aquest sentit, ha assegurat que, si escau, es creen nous centres públics, sempre que serveixin per solucionar un problema "estructural", i no temporal. "Estem contents, el fet que la gent marqui confiança en l'escola pública a l'hora de fer la preinscripció, ho valorem molt positivament", ha afegit.

Dos grups més a 1r d'ESO

El director general de centres públics també ha presentat les dades provisionals de la preinscripció a 1r d'ESO. Pel curs vinent hi haurà 2 grups més respecte l'oferta prevista pel Departament d'Ensenyament, amb 46.684 sol·licituds registrades per instituts públics, un 3,8% més que l'any passat. De nou, el Consorci de Barcelona denota un increment de demanda d'educació pública, amb 6 grups nous i 2 que s'eliminen, juntament amb el Maresme-Vallès Oriental, que en tindrà 8 de nova creació i se'n tancaran 3.

Territorialment, respecte la programació del Departament, el Baix Llobregat tindrà 3 grups nous i 2 que s'eliminen; Barcelona-comarques i Lleida només registren el tancament d'un grup cadascuna; a la Catalunya Central s'eliminaran 7 grups i se'n crearan 3; a Girona hi haurà 3 tancaments de grups i 2 que s'obren; a Tarragona s'obre un grup i se'n tanquen 4; a Terres de l'Ebre s'incrementa l'oferta en un grup; i al Vallès Occidental, es tanquen 4 grups i se'n creen 5. En xifres absolutes, hi ha 29 grups nous i 27 que es tanquen en diversos centres de Secundària.El Departament d'Ensenyament té previst publicar l'oferta definitiva de places el proper 17 de maig i donar a conèixer les assignacions el 20 del mateix mes. El període de matrícula serà del 13 al 17 de juny.