L'exdiputada convergent Pilar Pifarré està al càrrec des de l'abril passat de la coordinació de recursos i serveis del Consorci de Normalització Lingüística (CNL), segons va avançar ahir Economía Digital. Va ser el conseller de Cultura, Santi Vila, qui va crear un nou càrrec dins l'organisme encarregat a la defensa i protecció de la llengua catalana perquè l'ocupés Pifarré amb una retribució que el departament xifra en 81.000 euros bruts anuals, tot i que el PSC va denunciar que arribava a 110.000 euros bruts anuals, comparable a la d'un conseller de la Generalitat.

Pifarré fou la secretària general del Departament de Cultura, la número dos de Ferran Mascarell. Amb el canvi de goven i l'entrada de Santi Vila en el Departament de Cultura, Pifarré va perdre el seu càrrec. Tres mesos després, però, l'actual conseller de cultura la va recol·locar al CNL amb un salari d'alta direcció.

La situació la va fer pública el diputat socialista gironí Rafel Bruguera durant la Comissió de Cultura celebrada el passat 27 d'abril. Bruguera va criticar la incorporació al CNL d'un nou càrrec, sense mencionar cap nom, amb un cost brut que va situar en 110.000 euros amb funcions de supervisió i de control. «Ens sembla francament innecessari perquè el consorci ja disposa d'un gerent, que té aquestes funcions de control i de supervisió, i desproporcionat perquè aquest nou alt càrrec cobrarà l'equivalent al cap de la secretaria de Cultura, un organisme molt superior a l'organisme del mateix departament», va exposar Bruguera. Aquest matí, el despartament de Cultura ha asseugrat que la retribució de Pifarré és de 81.000 euros bruts anuals.

Bruguera, a més, va recordar a la comissió les severes retallades que ha patit el CNL i «que posen en risc el model» de l'organisme. «Unes 400 persones no han vist renovats els seus contractes i unes 40 vacants per jubilació no s'han cobert», va denunciar Bruguera criticant que ara s'hagi creat un nou càrrec amb un salari d'alta direcció. En la mateixa línia, la diputada de la CUP Mireia Boya va considerar «escandalós i inadmissilbe» que «Pifarré hagui estat contrac?tada amb aquest sou» titllant la legislatura de Convergència i Esquerra de repartir conselleries o àrees «amb duplicitat de cargues i amb recol·locació d'amiguets».

En el seu torn, la diputada de Catalunya Sí que es Pot, Jéssica Albiach, va demanar més «transparència pel que fa als alts càrrecs, els criteris de selecció, les tasques i la previsió de places». A l'hora també va denunciar les condicions inadmissibles dels treballadors del CNL, amb unes retallades del pressupost de més del 25%, que ha comportat una reducció de la plantilla de més del 30%.

La comissió parlamentària de Cultura va instar el departament que encapçala Santi Vila perquè presenti un informe detallat sobre els càrrecs directius.