El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va apostar ahir per construir un Estat català de la forma més acordada possible amb Espanya i la UE, però va remarcar que, per emular la via del referèndum escocès, Catalunya necessita que «l'Estat espanyol faci de Regne Unit».

Puigdemont va abordar ahir el procés sobiranista català a Londres durant una conversa amb l'exprimer ministre escocès Alex Salmond organitzada per la Cadena Ser de Catalunya i que s'emetrà íntegrament avui, encara que ahir se'n va avançar part del contingut.

Davant de l'artífex del referèndum escocès, Puigdemont va posar l'accent en la diferència amb el cas català: «Li hem de reconèixer -a Salmond- el know-how (saber fer) a organitzar acords de referèndum, però perquè puguem ser Escòcia i per poder usar la via escocesa és necessari que, d'alguna manera, l'Estat espanyol faci de Regne Unit, i això no és tan evident». Puigdemont va assegurar que no té «cap dubte» sobre la via escollida per Junts pel Sí, que és la d'arribar fins a les portes de la independència sense necessitat d'un referèndum acordat amb l'Estat en un termini de 18 de mesos.

Un procés que el president català va negar que sigui una via unilateral, perquè va al·legar que cada decisió incorpora «una crida» a Espanya i a la UE.

En aquest sentit, va remarcar que l'actitud de Catalunya és «la de construir un projecte d'Estat dins de la UE el més acordat possible», però va denunciar que «la taula de negociació està parada» perquè l'Estat no vol «asseure's».

Quant als possibles aliats internacionals, el president català va augurar que arribaran quan Catalunya «prengui la decisió de ser sobirana» i, en aquest moment, el procés català deixarà de ser un «problema domèstic» només d'Espanya. Va assenyalar que el procés sobiranista «ve des de baix cap amunt» i és un «projecte dels ciutadans» que va advertir que no decaurà pel fet que l'Estat «no vulgui negociar». I quan li van preguntar per si confia a veure algun dia una Catalunya independent, Puigdemont va respondre: «Oh yes (Oh, sí), aviat ho veurem i jo encara no m'hauré jubilat».

Abans de la reunió, Puigdemont va regalar a l'exprimer ministre d'Escòcia un llibre sobre la història de Catalunya i la seva vinculació europea: Catalonia, A european history.