El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va augurar ahir des de Londres que la resposta al conflicte català no vindrà del Regne Unit, com va passar en el cas d'Escòcia, sinó que haurà d'intervenir Europa «per la incompareixença de l'estat espanyol». En una conferència al prestigiós think tank d'afers internacionals Chatham House, Puigdemont va defensar que Catalunya sempre ha intentat la via dialogada per davant de la unilateral, que «conté elements negatius». En aquest sentit, va assegurar que acceptarien la celebració d'un referèndum acordat amb l'Estat, però no el promouran, perquè «no té sentit reiterar indefinidament el que s'ha intentat per activa i per passiva sense èxit». Puigdemont va reconèixer que el resultat del 27-S és «ajustat» i que cal una majoria més àmplia i una nova «pantalla democràtica».

Puigdemont va pronunciar ahir la conferència Traçant el camí cap a la independència de Catalunya a la seu del segon think tank més influent del món, segons la revista Foreign Policy i el rànquing de la Universitat de Pennsylvania.

Aprofitant que parlava des de Londres, el president va recòrrer al recurs de la comparació entre la situació de Catalunya i la d'Escòcia. En aquest sentit, va remarcar que «seria lògic pensar que si l'Estat vol que Catalunya segueixi formant part d'Espanya hauria de fer una proposta atractiva» per «seduir» els catalans, com va fer el govern britànic amb Escòcia.

Ara bé, Puigdemont va pronosticar que això no passarà mai. «En el cas d'Escòcia, la resposta al conflicte polític obert va venir de Londres, des del mateix Regne Unit. Malauradament, molt em temo que en el cas català això no serà així. La resposta no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d'Europa, per la incompareixença de l'Estat», va remarcar.

És més, va subratllar que en el cas espanyol, «la seva incapacitat per gestionar aquest conflicte polític i la seva manera d'actuar no fa més que incentivar i donar nous motius» per assolir la independència. L'estat espanyol, va afegir, dóna com a «única resposta la invasió legislativa constant» del marc legal català per part del TC, que està «a les ordres» de l'executiu central. Dit això, i fent futuribles, el president de la Generalitat va assegurar que si Espanya oferís un referèndum, Catalunya l'acceptaria, perquè als catalans «no els fa por votar ni tampoc el resultat». Ara bé, no es promourà des del Govern, perquè aquesta és una aposta que ja s'ha intentat.