La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va admetre ahir que el Ministeri d'Exteriors ha encarregat a diversos enviats que mantinguin contactes amb alts càrrecs d'altres estats d'Europa i els Estats Units per «explicar» la situació a Catalunya i combatre el relat independentista. Ho va justificar per la necessitat de contrarestar les actuacions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del seu predecessor, Artur Mas, que són «propensos als viatges i a explicar coses que no són».

Segons Sáenz de Santamaría «és normal» que el seu executiu «s'expliqui a altres estats que no tenen perquè conèixer el nostre sistema constitucional», perquè «els sorprèn a tots molt les coses que diuen a vegades el senyor Puigdemont, membres del seu govern i de l'anterior».

Sáenz de Santamaría va fer aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al consell de ministres després que ahir El País publiqués que l'executiu espanyol ha enviat dues ambaixadores especials a mantenir aquests contactes per rebatre el relat independentista de la Generalitat.

Segons aquest rotatiu, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha encarregat aquesta tasca a la diplomàtica catalana Maria Bassols i a la directora del departaments d'Afers Jurídics Institucionals de la Presidència del govern espanyol, Cristina Ysasi Ysasmendi.

La informació coincideix amb el viatge que el president de la Generalitat ha fet aquesta setmana a Londres, on s'ha reunit amb l'exprimer ministre escocès, Alex Salmond, però on no ha mantingut cap contacte oficial amb membres de l'executiu de Cameron.

La rèplica de l'executiu català

Des de Londres, Puigdemont va valorar la informació publicada a El País afirmant que «el procés interessa tant que fins i tot el Govern ??espanyol sembla que ha decidit enviar gent a recórrer milers de quilòmetres per intentar contrarestar aquestes explicacions que donem de primera mà». Després de visitar la seu del Banc de Sabadell a la City de Londres, Puigdemont va ironitzar que seria «molt més barat» recórrer 500 quilòmetres fins a Barcelona i pactar allà amb el Govern un referèndum.

En l'entrevista a la CNBC enregistrada dijous des de Londres i emesa ahir al matí, Puidemont va afirmar que no veu els grans partits espanyols «preparats per fer grans sacrificis per tirar endavant la legislatura» en un escenari postelectoral semblant a l'actual. «Rajoy ha estat un problema», va reconèixer. En tot cas, no va voler pronunciar-se sobre si el popular ha de continuar o fer un pas al costat. «Anem a veure què decideixen els electors espanyols», es va limitar a dir.

Pel que fa a Catalunya, va insistir que les coses continuaran «exactament igual» per a Catalunya després del 26-J. «Hi haurà un govern que no serà capaç de fer propostes per a Catalunya», va concloure. Aquesta és la impressió que va extreure, va dir, de les entrevistes que va tenir amb els quatre líders dels quatre grans partits espanyols ara fa unes setmanes. «No vaig tenir la sensació que tinguessin la intenció de moure's», va subratllar.