El Consell Nacional del PSC va aprovar per unanimitat que la candidata a les eleccions generals sigui una Meritxell Batet que va erigir el seu partit com el "catalanisme valent" i "l'esquerra que no dóna lliçons morals", coses que fan del PSC "la millor opció per a Catalunya" el proper 26-J. Després de tancar divendres a la nit la llista a les eleccions generals, amb la principal novetat d'un independent com a número dos -el filòsof Manuel Cruz-, la gran majoria dels prop de dos-cents consellers nacionals del PSC van donar el seu vistiplau també a la resta de la candidatura i al programa electoral per als comicis.

Únicament es van produir dotze vots en contra de la llista, onze dels quals procedents de la Federació del Vallès Oest, que després de votar en contra van abandonar la sala com a protesta pel fet que l'exlíder del PSC Pere Navarro no fos inclòs finalment a la candidatura, tot reclamant una "revolució interna" al PSC.

Més enllà d'això, el suport va ser indiscutible a Batet, que va iniciar el seu discurs amb agraïments al líder del PSC, Miquel Iceta; a la "feina que ha fet i seguirà fent" la seva predecessora, Carme Chacón, present ahir; i a l'"excel·lent treball" del que va ser número dos el 20-D, Germán Rodríguez, que va rebutjar estar a la llista en veure's relegat al sisè lloc. L'històric José Zaragoza també està a la llista.

Però especialment generosa va ser amb el que serà el seu número dos, el filòsof i president de Federalistes d'Esquerra, Manuel Cruz, a qui va agrair el seu "pas valent" i "compromís amb el projecte del PSC" en "un temps de descrèdit dels polítics".

"Catalunya necessita un PSC fort que impulsi un canvi polític a Espanya -va assegurar Batet-. Som la millor opció per a Catalunya. Perquè defensem els drets socials, llibertats i igualtat. Perquè representem el catalanisme valent i compromès, amb l'objectiu de renovar Espanya. I perquè oferim un projecte per reformar Espanya que es resumeix en una paraula: federalisme".

I en unes eleccions en les quals la "decisió" serà "qui és el president, si Pedro Sánchez o Mariano Rajoy", Batet va reivindicar l'"orgull" de ser socialista, una "esquerra que -va dir- no dóna lliçons morals". El Partit Socialista, va advertir en una crítica implícita a Podem i Ciutadans, "no s'ha creat en una empresa de comunicació ni en un departament d'universitat", ni fa el seu programa electoral "a partir d'enquestes", sinó d'acord amb els seus "principis i valors".

"Som un partit amb passat, sí, amb història, sí, però sobretot amb futur", va afegir, convençuda de poder fer del PSC "la primera força de Catalunya" en aquestes eleccions.

Després d'ella, ja a porta tancada i sense mitjans, va parlar Iceta, que, segons van explicar fonts socialistes, va aplaudir la incorporació de Cruz i va elogiar Batet i la llista del PSC al 26-J, si bé va lamentar el fet que Rodríguez hagi decidit no ser finalment en la llista, així com que no s'hagi pogut donar a Navarro una sortida per desenvolupar tot el seu "potencial" polític.

Germán Rodríguez també va poder intervenir uns minuts, en un sentit discurs en el qual va donar les gràcies a Chacón per la seva confiança en les passades eleccions i va reivindicar la seva feina i la de la resta de diputats del PSC al Congrés, deixant clar que seguirà ajudant el partit on calgui.

Veus crítiques

Les poques veus crítiques van arribar d'una banda des del PSC del Maresme, que va mostrar el seu total suport a Batet però va apuntar que hauria desitjat que la seva proposta, Xavier Amor -finalment fora de la llista-, hagués ocupat un càrrec rellevant; i sobretot des del PSC del Vallès Oest, que va proposar Navarro com el seu candidat, però van rebutjar el vuitè lloc que se li va oferir.

Aquesta federació vallesana va ser la més contundent en el seu rebuig al format actual de decisió de llistes. Si bé va deixar clar el seu suport a Batet, van votar en contra de la resta de la llista i, després de la votació van abandonar el Consell Nacional en senyal de protesta, entre ells els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, i Rubí, Ana María Martínez.

El primer secretari d'aquesta federació, Amadeu Aguado, va mostrar el seu descontentament en la seva intervenció i va avançar que, després de les eleccions del 26-J, la federació del Vallès Oest iniciarà un procés de reflexió "profunda", en considerar que és necessària una "revolució interna" que "canviï les maneres de fer" del partit.

La llista del PSC tindrà Batet com a cap de llista per Barcelona al Congrés, a més de Mònica Lafuente per Lleida, Joan Ruiz per Tarragona i Marc Lamuà per Girona, mentre que per al Senat seran Carles Martí (Barcelona), Cristina López (Girona), Francés Boya (Lleida) i Joan Sabaté (Tarragona).