La CUP beneeix l'increment de l'IRPF a partir dels 90.000 euros

El grup polític dóna suport a la proposta d´ERC i manté que cal aconseguir «un sistema fiscal més progressiu»

17.05.2016 | 11:55
La CUP beneeix l'increment de l'IRPF a partir dels 90.000 euros

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va assegurar ahir que la seva formació veuria «bé» que la Generalitat incrementi l'IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros. En declaracions en un programa radiofònic de la cadena Rac1, Reguant es va referir d´aquesta manera al debat obert entorn de si el Govern hauria de modificar el tram autonòmic de l'IRPF, i va assegurar que «generar un sistema fiscal més redistributiu és una línia vermella o un dels elements bàsics» de la negociació pressupostària.

La diputada de la CUP es va pronunciar d´aquesta manera al respecte a la informació que ahir va publicar El Periódico, que sosté que l'opció de modificació de l'IRPF que més suport suscita a ERC passaria, d'entrada, per crear un primer tram de l'IRPF fins a rendes de 12.450 euros i aplicar-li una rebaixa del tram autonòmic del 0,34 punts, és a dir, per passar de l'actual 12 % a l'11,66 %.

En segon terme, segons aquest diari, es crearia un tram nou, entre els 90.000 i els 120.000 euros, amb un tipus del 24,5 %, el que suposaria un increment de tres punts percentuals respecte a l'actual situació, i s'elevaria també la càrrega fiscal per als que guanyen més de 120.000 euros, del 23,5 al 25,5 %.

Amb tot, fonts del Departament d'Economia consultades van assegurar que aquesta és sols una de les 36 variables de modificació de l'IRPF que s'està estudiant en l´actualitat, malgrat de moment sembla ser la més viable i la més ben rebuda per altres grups polítics.

D'altra banda, Reguant va assegurar que tot el debat no cal centrar-lo només en el tema de l'IRPF, sinó que cal crear en general un «sistema fiscal més progressiu».

Davant de la pregunta de si estava d'acord a fixar el llindar per incrementar l'IRPF en els 90.000, Reguant va assegurar que li semblava «bé» apujar a partir d'aquest nivell de renda. «No cal que ens n'anem molt més avall», va explicar. D'altra banda, la diputada de la CUP va tornar a reivindicar que s'incorporin als pressupostos els impostos vetats pel Tribunal Constitucional, ja que aquest Alt Tribunal «respon a interessos polítics» i s'ha de «seguir la legalitat catalana».

Opinions diversificades

No tots els partits s´han mostrat tan optimistes com la CUP envers la proposta d´ERC. En un comunicat, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa també es va referir a l´informació publicada a El Periódico, i va assenyalar que Ciutadans proposa «ampliar les bases de l'IRPF i lluitar contra el frau fiscal». Carrizosa va qualificar de «lamentable» que la Generalitat, que al seu parer «no té criteri de projecte uniforme sobre política fiscal», acabi «imposant més tributs als catalans», que ja són «els espanyols amb la pressió fiscal més alta».

Carrizosa va subratllar que no és necessari apujar els impostos, sinó «reformar l'Administració Pública i suprimir xiringuitos polítics», i va assegurar que si el seu partit governés reformaria «el caducat sistema de finançament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema