La consellera de Presidència, Neus Munté, va advertir ahir que els Pressupostos de la Generalitat, que no inclouen una pujada de l'IRPF, són «imprescindibles» per seguir amb el full de ruta sobiranista i afrontar l'emergència social, i va descartar qualsevol escenari d'avançament electoral.

Munté ho va expressar així en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, en què, segons va dir, «no s'ha tractat cap proposta d'increment de l'IRPF», un debat que és, segons la seva opinió, «més mediàtic que polític», malgrat que va ser el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, qui va dir que estudiava una pujada d'aquest impost a les rendes altes. En aquest sentit, Munté va mantenir el que va dir dimarts passat, que «en el si del Govern, pel que fa a llei d'acompanyament, no es preveu cap proposta d'increment impositiu de l'IRPF».

En un missatge velat a la CUP, Munté va avisar que l'aprovació dels Pressupostos és «necessària i imprescindible per seguir amb les mesures per a emergència social i per a les estructures d'Estat», de manera que el Govern, va dir, no es planteja «un altre escenari que no sigui l'aprovació dels pressupostos», que l'executiu preveu presentar d'aquí a una o dues setmanes.

Malgrat les distàncies ideològiques amb la CUP i el debat entre CDC i ERC per l'IRPF, la portaveu no va voler entrar en altres hipòtesis que no fossin l'aprovació dels comptes al Parlament. En aquest sentit,va deixar clar que el Govern «no es planteja eleccions fins al final d'aquesta legislatura» (de 18 mesos) i, per tant, no està sobre la taula «cap escenari d'avançament electoral» davant la possible incertesa en el tràmit parlamentari dels Pressupostos.

Davant les propostes pressupostàries de la CUP, entre les quals destaca la recuperació d'impostos suspesos, la consellera va assenyalar que el Govern treballa amb els marges de què disposa per millorar els ingressos i va recalcar que els comptes han de ser «ambiciosos i realistes».

Sobre l'IRPF que la CUP també vol apujar, Munté va deixar clar que el projecte de llei de mesures fiscals que està elaborant el Govern que, igual que el de Pressupostos, estarà obert a esmenes al Parlament, no inclou una pujada d'aquest tribut per a les rendes més altes.

L'Executiu català, va afegir, sí que estudia una rebaixa de l'IRPF en les rendes més baixes, cosa que s'hauria de «compensar» amb altres figures impositives. Munté va recordar que el programa electoral de Junts pel Sí estableix com a objectiu la rebaixa de la pressió fiscal a les rendes baixes, així com un sistema tributari més progressiu.

Visió compartida

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va afirmar que el seu grup «en cap cas es planteja eleccions» anticipades si no hi ha un acord al Parlament per aprovar els Pressupostos de la Generalitat. «El debat sobre la negociació dels Pressupostos segueix a bon ritme i la setmana passada ja vam iniciar una via exploratòria amb la CUP».

El president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, també va donar per fet que no hi haurà un xoc de trens entre CDC i ERC que condueixi Catalunya a un avanç electoral a la tardor, perquè «CDC de cap de les maneres no acceptarà anar a unes eleccions els pròxims mesos», ja que «passaria a ser la segona o la tercera força» del Parlament.

Paral·lelament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que és necessari tenir una mirada àmplia a l'hora de debatre mesures com un eventual augment dels impostos. «No donem per fet que una cosa que sembla dolenta ho hagi de ser, no dic que s'hagin d'apujar els impostos, però és un debat que ha de fer-se amb una mirada més àmplia», va assegurar Puigdemont responent al president de la Fundació per la Indústria, Josep Bombardó, en una trobada a Sabadell.