La Generalitat de Catalunya ha augmentat el nombre de «multes lingüístiques» en la seva determinació per «imposar» el català com a llengua oficial, cosa que alarma l'oposició i grups de la societat civil, segons ha explicat el setmanari The Economist.

En un article titulat «A Barcelona, fer-ho en català o a pagar la multa», la revista britànica fa referència a les penes que s'apliquen als qui utilitzen únicament l'espanyol en els menús de restaurants, catàlegs o avisos dels comerços. La publicació també cita l'exemple d'Ángel Centeno, un agent immobiliari que va ser multat amb mil euros perquè el cartell de la seva companyia apareixia només en espanyol, si bé, afegeix la revista, no és l'únic a rebre aquesta «desagradable sorpresa» de la Generalitat.

The Economist recorda que el codi del consumidor a Catalunya estableix des de fa deu anys que les empreses publiquin la seva informació «almenys en català», però hi ha multes per als qui s'entestin a fer-ho només en espa?nyol, i l'import varia en virtut de la mida de l'empresa o el text no traduït al català. El 2014, 57 comerços van ser multats amb un total de 51.300 euros, mentre que el 2015 la xifra va arribar a 68 i aquest any 2016 la quantitat ja arriba gairebé a cent. Segons l'article, els ciutadans poden fer acusacions de manera anònima sobre l'ús de la llengua, com és el cas del bibliotecari Roger Seuba, que ha afirmat haver denunciat ja 5.000 companyies.