El sector de la joieria i rellotgeria catalana va patir el 2015 un total de 121 furts i estafes, un 48% més que el 2014, quan es van cometre 82 delictes d'aquest tipus, segons dades de l'informe del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC). Per contra, els atracaments i robatoris amb violència i intimidació, els que més alarmen el sector, continuen baixant i es va passar dels 26 del 2014 als 24 del 2015. Durant els anys 2010 i el 2012 es va arribar a xifres màximes, amb 98 i 83 robatoris violents, respectivament.

En la presentació de l'informe anual ahir, Riu va destacar que aquest descens progressiu «tranquil·litza» els professionals perquè són els delictes que tenen un component més violent i ho va relacionar amb la baixada de l'activitat de bandes delinqüencials estrangeres a Catalunya. El president del JORGC també va valorar el treball del sector amb els Mossos d'Esquadra i el Departament d'Interior, que va qualificar de «fonamental». El Sistema d'Alerta Avançada que el col·legi va desenvolupar el 2011 amb els Mossos ha permès als establiments donar avís sobre comportaments sospitosos i situacions de risc i compartir informació sobre els modus operandi dels delinqüents.

Pel que fa a l'informe econòmic, el sector va facturar 331 MEUR a preus de venda al públic el 2015, un 7% més que el 2014, quan havia remuntat un 1%. Per a Riu, es tracta d'un «creixement significatiu» que consolida la sortida de la baixada iniciada el 2008. Segons l'informe de JORGG, la indústria catalana del sector, tant fabricants com artesans, ha reaccionat a l'estímul de l'augment de la demanda i ha crescut al mateix ritme que el comerç, al voltant d'un 7%, aproximadament.