Els militants de Convergència van decidir ahir, per més de dos terços dels vots (el 67,05%), crear un nou partit. D'aquesta manera, l'opció d'impulsar una nova formació -com defensa el president de CDC, Artur Mas, juntament amb la immensa part dels membres de la direcció- va aconseguir el suport majoritari de les bases de la militància, mentre que el 32,53% restant va apostar per només renovar Convergència. Així mateix, el còmput dels simpatitzants, tot i no ser vinculant, va obtenir uns resultats similars als dels militants: el 67,82% van votar que volen un nou partit i el 31,81% només una renovació.

Pel que fa a les primàries, Homs -la mà dreta de Mas en l'anterior Govern català i vicesecretari general d'Estratègia de CDC-, va tenir el 77,6% dels suports per tornar a ser candidat a les eleccions generals del proper 26 de juny, mentre que Sílvia Requena (una cara desconeguda en l'esfera pública fa poques setmanes i que presentava escasses opcions de guanyar) va recollir el 20,29% dels vots. En la jornada d'ahir, que Convergència va anomenar "SúperDissabte", hi van participar més de 14.000 persones -entre simpatitzants i militants-, de manera que es va mobilitzar més de la meitat de la militància del cens.

Davant aquests resultats, l'expresident de la Generalitat Artur Mas va prometre ahir que la nova formació política que naixerà al congrés que el partit preveu celebrar el proper mes de juliol conservarà "els millors valors" de la vella CDC: "Serà un bon fill de Convergència". Mas va considerar que el 33% dels militants que va apostar només per renovar l'actual formació representa "un mandat equilibrat", segons el qual "els bons valors de CDC han de ser la força i la saba d'aquest nou projecte". El nou partit "està obert a la incorporació de tota la gent que es pugui afegir; ho fem per això, per eixamplar la base per fer més gran la casa", va explicar Mas.

El líder convergent va assegurar que es crearà "una nova formació política a partir dels millors valors de CDC", de manera que el que surti al congrés del juliol serà "un bon fill o filla de Convergència, prenent tot allò bo dels serveis prestats els últims 40 anys".

Sense dissolució jurídica

Ara bé, Mas va remarcar que això "no vol dir dissoldre jurídicament" l'actual CDC, perquè aquesta té "una sèrie de drets i obligacions que s'han de complir", sinó que es tracta d'impulsar un nou "projecte" polític per oferir a la nova societat. També va dir que dos terços és una majoria que ningú discutiria en un referèndum de la independència i va afegir que el mandat rebut és "molt clar".

Mas no va revelar quin paper jugarà en el nou partit, ja que ahir no es decidia "cap lideratge concret". Per tant, va posposar aquest assumpte per al congrés del mes de juliol, malgrat que va deixar clar que ell està "en acte de servei" al partit sense "reclamar res". Sobre la possible preservació de Convergència en el nom de la futura formació, Mas va afirmar que d'això no en fa "una qüestió de principi", però que és una cosa que es decidirà també "entre tots", igual que les primàries que va detallar que, després de l'experiència d'ahir, "entén que tothom" les vol com a sistema d'elecció.

El president de CDC va presumir d'haver deixat com a partit "el llistó molt alt" amb la celebració de les primàries.