L'assemblea de la CUP va aprovar ahir una esmena que defensa "deslliurar-se" de l'acord d'estabilitat parlamentària amb Junts pel Sí per tal de poder exercir d'aquesta manera "la seva funció de dinamitzador de la ruptura independentista". L'òrgan de l'esquerra independentista, que va debatre ahir el seu full de ruta polític a Esparreguera, va tirar endavant el text per 251 vots a favor, 184 en contra i 12 abstencions.

A l'esmena, la CUP defensa que ha d'ampliar la base de l'independentisme per l'esquerra i per això "ha de tenir les mans lliures per fer oposició dura al Govern, en la mesura que no aposti per la ruptura democràtica i segueixi avalant la continuïtat de polítiques de retallades de caire autonomistes. L'acord d'estabilitat parlamentària amb Junts pel Sí suposa un obstacle a aquests objectius", detalla el text.

L'esmena apunta, d'altra banda, que la CUP-CC s'ha de deslliurar de l'acord d'estabilitat parlamentària per "poder exercir la seva funció de dinamitzador de la ruptura independentista i d'una alternativa a les polítiques autonomistes, del neoliberalisme i del patriarcat".

La mesura, a més, defensa també que JxSí entén la declaració i l'annex del 9-N com "una concessió emmarcada en l'estratègia de cedir en aquest apartat a canvi de mantenir Mas com a president". Per als anticapitalistes, l'estabilitat parlamentària, però, passa per allò que "permeti avançar en el procés de ruptura democràtica amb l'estat espanyol" i "a la pràctica" creuen que l'acord s'ha convertit en "una presó que encotilla el projecte rupturista i anticapitalista de la CUP". "A la pràctica la CUP es presenta com a soci d'un govern que no materialitza passes irreversibles cap a la ruptura i que duu a terme les polítiques pròpies del projecte social-liberal i privatitzador de Junts pel Sí", concreta el text.

Objectius "irrenunciables"

Per això, des de la CUP defineixen com a objectius "clars i irrenunciables" el fet de "portar l'autonomia al límit" amb un referèndum unilateral que se celebri, com a molt tard, al gener del 2017, i defugir d'aquesta manera una nova convocatòria electoral que impliqui "nous passos que dilatin el procés". La formació tampoc vol fer concessions en retallades ni privatitzacions i "no entrarà en cap dinàmica que suposi avalar uns pressupostos que no es plantegin la desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l'estat espanyol", com els topalls de dèficit i la suspensió de lleis i de sistemes de recaptació.

Un altre dels cinc objectius de l'esquerra anticapitalista és desplegar cinc mesures de l'Annex en un termini màxim de tres mesos, i la resta en sis mesos. Sobre això, no volen renunciar a reivindicacions populars "en nom de l'estabilitat parlamentària i de la gestió autonòmica" i treballaran per interpel·lar les forces d'esquerra i del sobiranisme per avançar cap a la república catalana.

Un cop més situen la desobediència com a clau de volta política i institucional -"retirar el suport a aquelles iniciatives que no apostin clarament per exercir la sobirania i no acatar les resolucions del Tribunal Constitucional"-, i tenen com objectius el procés constituent participatiu i vinculant i impulsar estructures de construcció nacional per als Països Catalans.

"Lligats de peus i mans"

Des del secretariat de la CUP, Xevi Generó va assegurar que l'esmena evidencia que "l'estabilitat com s'havia entès sobretot en sectors de CDC no afavoria la ruptura amb l'Estat". Entre d'altres, perquè no s'ha desplegat la declaració de sobirania del 9-N del 2015 ni l'annex, ni en una "ruptura clara" del marc autonòmic. Per això, Generó va oferir la "mà estesa" per fer passos clars cap a la ruptura i el "puny tancat" a tot allò que suposi que la construcció de país no s'eixampli per l'esquerra.

El membre del secretariat de la CUP va assegurar que no trenquen la legislatura amb aquesta esmena, quatre mesos després de la investidura de Carles Puigdemont com a president després de tenses negociacions entre Junts pel Sí i l'esquerra independentista. "No és qüestió de si hem trencat el pacte o no, sinó de com s'ha avançat fins a dia d'avui, realment no hi ha hagut voluntat, sinó diferents pantalles que semblaven que el procés no s'acabés mai, s'ha de revertir de forma immediata", va assenyalar. I la forma per fer-ho, a parer dels anticapitalistes, és amb polítiques que tombin l'austeritat i trencar amb el marc autonòmic. "No estem dient res que sigui nou", va insistir Generó, que va esgrimir que el paper de la CUP al Parlament no "canviarà" perquè considera que estan sent "coherents" amb les seves tesis. "Volem deixar clar que la ruptura o es materialitza amb passos ferms o no estarem lligats de peus i mans a una estabilitat que no suposi avançar en aquest camí", va concloure Generó al Teatre de la Passió, on hi estaven convocats uns 800 cupaires.