El president de CDC, Artur Mas, va recalcar ahir que "no s'enterra res del que és bo" del passat del partit, sinó que ha "renascut" un nou projecte sense "divorciar-se" de la "història d'èxit per la via dels fets" que representen els 40 anys de l'actual Convergència. En el seu discurs en el consell nacional de CDC, que va servir per ratificar les llistes per al 26-J i el resultat de la consulta de la militància que dissabte va apostar per crear un nou partit al congrés del juliol, Mas va assenyalar que CDC "en els últims 40 anys és una història d'èxit".

Així doncs, i malgrat que s'impulsi un nou partit a partir de l'actual CDC, l'expresident català va indicar que "aquí no s'enterra res del que és bo, que és molt", per la qual cosa no es tracta, va dir, d'un "divorci" ni d'una "separació radical" amb el passat de la formació fundada per Jordi Pujol. En aquest sentit, Mas va indicar que, amb la "bona herència del passat", "faran renéixer" un projecte nou que connecti amb la majoria dels catalans que defensen, va dir, la "igualtat d'oportunitats" i que desitgen "la llibertat" de Catalunya.

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat va defensar que la Catalunya actual té el "segell" de CDC en diferents àmbits, com l'economia, l'estat del benestar o la immersió lingüística, que es van mantenir de forma "sòlida" i van resistir "dos tripartits" en els quals governava ERC, que avui comparteix Govern amb els convergents.

A través d'un discurs previ a l'anunci de la CUP de voler-se "deslliurar" del pacte amb Junts pel Sí i en ple context de precampanya, Mas va remarcar que Convergència no vol una "Catalunya subsidiada", sinó garantir a les persones una "feina digna" i la "igualtat d'oportunitats".

A més, lluny del "postureig" d'altres, CDC és el partit, va apuntar, que "acabarà garantint" que Catalunya tingui el seu "propi Estat" com a "instrument al servei del progrés de tots" els ciutadans, una vegada va constatar que estan "tallats els camins d'entesa" amb l'Estat espanyol que van explorar en el passat els dirigents convergents.

En el marc de la celebració del consell nacional de la formació convergent, Mas també va destacar que l'exercici de "democràcia interna" de la jornada d'ahir, en què la militància va optar per un nou partit i va escollir Francesc Homs com a cartell electoral del 26-J, no va ser una "operació de maquillatge", sinó una nova manera de fer les coses diferents en una formació amb 40 anys d'història.

A les portes de la campanya de les generals, el consell nacional va ratificar per unanimitat les llistes, que encapçalarà Homs per Barcelona en una candidatura que tanca Mas i la penúltima posició de la qual l'ocupa la candidata derrotada a les primàries de dissabte, Sílvia Requena.

"Superconvergent"

Per la seva banda, el periodista i excomissari de la Generalitat per als actes de commemoració del tricentenari del 1774, Miquel Calçada, és la proposta de Francesc Homs per encapçalar la llista de Convergència al Senat. Així ho va apuntar al seu compte personal de Twitter, on va piular el missatge següent: "He proposat a CDC que Miquel Calçada encapçali la llista del Senat com a independent. Patriota, persona de compromís i gran referent!".

Ja en el consell nacional de la formació, Homs, que dissabte va guanyar les primàries per ser el número 1 de la llista al Congrés, va marcar distàncies amb ERC i es va comprometre a fer la campanya "més convergent" que s'hagi realitzat "mai". Una campanya "superconvergent", va afegir l'exconseller, que també va apuntar que es posarien en valor aspectes com "el sacrifici, la generositat i la solidaritat", a més de reivindicar la "política real".

En el seu discurs, Homs va reivindicar que CDC està "feta per a Catalunya", que és també el partit "dels fets". Així, en al·lusió a una frase del candidat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afegir: "No som els "d'algú ho hauria de dir", nosaltres som els "d'algú ho hauria de fer"".

Homs també va lamentar que "alguns no valoren de la mateixa manera" l'experiència de Junts pel Sí, que ERC va descartar reeditar per a les generals, i va recordar-se del líder democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida, al qual la ciutadania, "democràticament", ha situat on està actualment.

Homs lidera la llista al Congrés per Barcelona seguit de Carles Campuzano, Lourdes Ciuró, Míriam Nogueras i Feliu Guillaumes. Respecte a la resta de províncies, els cartells per al Congrés són Jordi Xuclà (Girona), Antoni Postius (Lleida) i Ferran Bel (Tarragona).