L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reiterar ahir la seva confiança en el tinent d'alcalde Jaume Asens i es va mostrar segura que no va intentar interferir en la defensa del guàrdia urbà ferit per un manter, mentre que l'oposició, menys la CUP, en va demanar el cessament. Segons va informar diumenge el diari El País, Asens va trucar a l'advocada que porta el cas, del despatx d'advocats Molins & Silva, responsable de l'assistència jurídica dels agents, per pressionar-lo i que no demanés presó per al manter.

En la roda de premsa de presentació del Pla Director de la Guàrdia Urbana, Ada Colau va confirmar que Jaume Asens va trucar a la defensa de l'agent «per interessar-se pel cas i en cap cas amb cap voluntat d'ingerència», a més de considerar que la seva actuació «entra dins la normalitat». L'alcaldessa va explicar que, com que ella va estar aquest cap de setmana a Madrid, el tinent d'alcalde li va explicar per telèfon que havia mantingut un intercanvi d'«opinions jurídiques» amb la defensa de l'agent.

Com a prova que no hi va haver coacció, Colau va assenyalar que l'advocada va actuar com considerava oportú i va demanar presó cautelar per a l'agressor, que va ser acordada pel jutge. Encara que va assegurar que no té prou informació directa per tenir una opinió formada i va demanar prudència. Colau va reconèixer estar sorpresa per la diferència entre la versió oferta per Asens i la de l'advocada.

Per l'alcaldessa, s'ha de tractar d'un «malentès» ja que la posició del govern de suport a la Guàrdia Urbana, als agents i de condemna dels fets «és única».

La investigació resta oberta

En la mateixa roda de premsa, l'intendent de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, va reiterar a Colau el malestar de la Guàrdia Urbana per les informacions publicades i li va demanar que investigui, i si hi ha hagut ingerències, les destapi perquè ataquen principis bàsics i perquè «la Guàrdia Urbana no es mereix aquesta desconfiança».

En declaracions als mitjans després de la presentació del pla director, el secretari general del sindicat policial Sapol, Ángel Marcos González, va assegurar que Asens sempre ha estat «en contra dels agents de la Guàrdia Urbana i de la seva labor» i va explicar que demanaran a la Fiscalia que investigui d'ofici si hi ha il·lícit penal en l'actuació d'Asens.

Les reaccions

El dirigent d'UGT Eugenio Zambrano va considerar que, si es realment es confirmés que el tinent d'alcalde va actuar de forma irregular, demanaran a l'alcaldessa «que l'aparti de les seves responsabilitats polítiques i que lliuri l'acta de regidor».

El portaveu del grup de CiU, Joaquim Forn, va dir que la Guàrdia Urbana se sent «absolutament desemparada del govern» i va reclamar mesures. El grup del PP, el presidit per Alberto Fernández, va assenyalar que «si es demostra que hi ha hagut interferències s'ha de cessar aquest regidor». Carmen Andres, en nom del PSC es va limitar a manifestar satisfacció perquè l'ajuntament es personi en defensa de la Guàrdia Urbana.

La nota discordant la va posar el regidor de la CUP Josep Garganté, que va donar «ple suport» a Asens, al qual veu com una víctima de la persecució de venedors ambulants i de sectors de la Urbana, polítics i mediàtics.