L'equip de govern municipal de Barcelona, encapçalat per l'alcaldessa, Ada Colau, suprimirà la Unitat de Suport Policial (USP), coneguda com l'antiavalots, i la substituirà per la nova Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE), segons el nou Pla Director d'aquest cos, presentat ahir.

L'alcaldessa Colau va assegurar que la Guàrdia Urbana no tindrà cap unitat antiavalots i que encara que la URPE assumirà part de les funcions de l'actual USP, «no farà funcions d'antiavalots», sinó que concentrarà la seva feina en la gestió d'emergències, la protecció del medi ambient i el desenvolupament de tasques administratives en suport del barri i del districte.

El govern presentarà el Pla Director, que Colau va definir com un document base, en el ple de divendres que ve dia 27. Del pla, l'alcaldessa en va destacar que cadascun dels 73 barris de Barcelona tindrà un agent de la Guàrdia Urbana de referència, el Policia de Barri. Aquest agent serà l'interlocutor referent de la Guàrdia Urbana amb el teixit associatiu i veïnal per a les qüestions de seguretat i convivència a cada barri i respon a una de les demandes veïnals més freqüents.

En les primeres valoracions del document recent presentat, els representants del sindicat SAPOL i UGT van coincidir a dir que la Guàrdia Urbana necessita unitats de suport i reacció ràpida, tant és quin sigui el seu nom, i que per centrar el model policial en la proximitat fa falta una plantilla més gran d'agents.