La immensa majoria de les zones de bany analitzades per la Comissió Europea a Catalunya, un 89%, tenen una qualificació excel·lent, segons l´informe anual sobre les aigües de bany publicat aquest dimecres. De les 273 zones de bany analitzades, 244 han rebut la màxima qualificació, a 13 es considera que la qualitat de l´aigua és "bona" i en quatre és "suficient". En concret, la platja del Fòrum, la de Ponent de Vilassar de Mar, l´estany de Banyoles i la platja del Rec de l´Escala reben la qualificació bàsica, tot i que en el cas del Fòrum, millora respecte a l´any passat, quan la qualitat de l´aigua es va considerar "baixa".

Les platges catalanes de qualitat "bona" però no "excel·lent" són: la platja de l´Estany de Gavà, la platja del Callao de Mataró, la platja del parc del litoral de Sant Adrià del Besòs (que millora respecte l´any anterior, quan se la va considerar de qualitat "suficient"), l´Astillero-l´Almadrava de Vilassar de Mar, la platja de Sant Sebastià de Sitges, la platja de l´Escala, la Ribera Salada, la platja de Vilafortuny de Cambrils, les platges de Riumar, la Marquesa i la Bassa d´Arena de Deltebre, la cala Crancs de Salou i la platja de les Avellanes de l´Ampolla.

L´informe anual de la Comissió Europea sobre la qualitat de les aigües de bany indica que al conjunt de la Unió Europea un 96% de les zones aptes pel bany compleixen amb els requisits mínims, i un 84% tenen una qualitat excel·lent. A Espanya, un 83,2% de les platges tenen una qualitat excel·lent, lleugerament per sota de la mitjana europea i catalana.

Els països que lideren el rànquing de qualitat de les zones de bany són Luxemburg (amb 11 zones declarades, totes elles, excel·lents), Xipre, amb un 99,1%, Malta (97,7%), Grècia (97,2%), Croàcia (94,2%), Itàlia (90,6%), Alemanya (90,3%) i Àustria (90,2%).

A tota Europa, només hi ha 385 zones de amb una qualitat insuficient, un percentatge que en comparació amb l´anterior estudi ha passat de l´1,9% a l´1,6%. Espanya és entre els estats amb més espais de bany amb qualitat baixa, un 2,6%, per darrere de Bulgària, França, Itàlia, Irlanda, el Regne Unit, Eslovàquia o Holanda.