El jutge de l'Audiència Nacional que investiga els Pujol ha citat a declarar com a testimonis tres exalts càrrecs de la Generalitat per interrogar-los per presumptes comissions pagades per la banca pel rendiment de les nòmines d'empleats públics, que ha denunciat un exdirectiu financer.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, el jutge José de la Mata cita per al pròxim 13 de juny vuit nous testimonis, entre ells l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce -condemnat a quatre anys de presó per malversar fons d'aquesta empresa pública-, l'exgerent de l'Incasòl Antoni Paradell i l'exdirector general del Departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.

Els nous testimonis seran interrogats pel jutge arran de la denúncia d'un exdirectiu del Banc Natwest que va relatar davant la Policia Nacional una "operativa" per la qual les entitats bancàries pagaven comissions en efectiu a la família Pujol i exalts càrrecs de la Generalitat pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics.

El jutge José de la Mata va demanar a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que prengués declaració a l'exdirectiu de Natwest, després de rebre un escrit en el qual aquest li comunicava que tenia informació sobre les presumptes irregularitats que van permetre als Pujol amassar la seva fortuna.

En la seva declaració davant la policia, l'exbanquer va denunciar que, entre els anys 1987 al 1995, existien acords entre entitats bancàries i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats de l'administració i, a canvi, pagar un percentatge de comissió pels beneficis obtinguts.

Aquestes suposades comissions, segons el relat de l'exdirectiu bancari, es repartien entre comissions per a exalts càrrecs i pagaments en efectiu a diferents "despatxos", entre ells les oficines que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, té al carrer Ganduxer de Barcelona.

L'exdirectiu va precisar que aquestes comissions corresponien a un percentatge dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de les assegurances socials dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats "ociosos", en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.

Aquests saldos "ociosos", recorda en el seu acte el jutge De la Mata, derivaven de les recaptacions dels pagaments d'empreses i funcionaris públics que havien d'abonar-se a la Seguretat Social i a Hisenda, però que es mantenien a l'entitat bancària durant un llarg període de temps, cosa que els reportava beneficis.

Entre els exalts càrrecs que De la Mata ha citat a declarar com a testimonis figura Antoni Herce, que el 2011 va ser condemnat a quatre anys de presó per malversar 2,7 milions d'euros mitjançant la creació d'un milionari pla de pensions per a exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat, del qual ell mateix se'n va beneficiar.

També el pròxim 13 de juny, el jutge vol interrogar com a testimonis dos exdirectius que van succeir al denunciant al capdavant de l'oficina central de Natwest a Barcelona, així com una extresorera de l'institut català del sòl (Incasòl en les seves sigles en català) en l'època en què s'haurien pagat les comissions denunciades.

Entre els testimonis citats a declarar també es troba l'empresari Jordi Puig -germà de l'exconseller de la Generalitat Felip Puig-, en qualitat d'administrador únic de la mercantil Ascot Inversions, perquè aporti informació que el jutjat li havia sol·licitat sense èxit dues vegades sobre la societat.

Un altre dels testimonis que el jutge cita per a aquell dia és José María Alibes, exgerent de l'empresa de promoció immobiliària de CCOO Habitatge Entorn, arran de la mateixa denúncia de l'exdirectiu, que va assegurar a la UDEF que en una ocasió el va sentir confessar que havia pagat comissions al primogènit de Jordi Pujol.

El denunciant va precisar a la policia que havia coincidit amb Alibes en un dinar entre els anys 1997 i 1998, durant la seva etapa de director financer en l'empresa Procivesa -participada per l'Ajuntament de Barcelona en un 50 %-, i que aquest havia comentat que havia de pagar un 5 % de comissió a Jordi Pujol Ferrusola a canvi que la Generalitat li comprés un local comercial.

Per aquest motiu, el jutge de l'Audiència Nacional també ha citat a declarar com a testimoni el directiu que va substituir el denunciant a la citada Procivesa.