La Fiscalia ha obert una investigació a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias (CiU) per descobrir si va cometre un delicte de malversació per pagar amb fons del consistori, durant un any, el lloguer del «banc expropiat» okupat al barri barceloní de Gràcia. Segons va informar el ministeri públic, la Fiscalia de Barcelona ha encarregat a la Policia Nacional que investigui els pagaments de l'Ajuntament a la immobiliària propietària de la finca pel lloguer del local ocupat, que van pujar a 65.500 euros en un any.

El desallotjament del local, situat al carrer Travessera de Gràcia de Barcelona i que estava ocupat des de 2011, ha desencadenat manifestacions de protestes que, en tres nits consecutives, han provocat nombrosos incidents i càrregues policials als carrers del barri barceloní de Gràcia. Els okupes van prendre el 2011 el local, una antiga seu de Caixa Catalunya que llavors estava abandonada i que va comprar posteriorment una empresa immobiliària.

La Fiscalia ha acordat obrir diligències a Trias després de tenir coneixement, a través dels mitjans de comunicació, que l'Ajuntament va estar pagant el lloguer de la finca des de final del 2014, fins que el nou equip de govern d'Ada Colau va deixar de fer-ho. Segons manté el ministeri públic en l'escrit en el qual acorda obrir la investigació per aquests pagaments, Trias va decidir signar un contracte d'arrendament amb una durada d'un any amb la immobiliària propietària, Antartic Vintage S.L., per evitar el desallotjament del local i, per tant, «els eventuals incidents que poguessin produir-se».

Aquesta renda, sosté la Fiscalia en el seu escrit, «va ser puntualment satisfeta per l'Ajuntament fins a la finalització del contracte, sense que el nou equip de govern sorgit després de les eleccions hagi procedit a la seva renovació». Segons l'opinió de la Fiscalia, els fets podrien constituir un delicte de malversació que, segons el Codi Penal antic vigent el 2014, castiga les autoritats que destinin a «usos aliens a la funció pública els cabals o efectes llocs al seu càrrec per raó de les seves funcions».

Trias rebutja l'acusació

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias va rebutjar que pagar el lloguer de l'anomenat «banc expropiat» pugui ser considerat com a malversació i es va mostrar convençut que la decisió va ser «ajustada a dret» i «en resposta a l'interès general de la ciutat».

El president de grup municipal de CiU, Xavier Trias, va compareixer ahir davant la premsa per comentar l'obertura d'investigacions per part de la Fiscalia de Barcelona per descobrir si va cometre un delicte de malversació per pagar a la immobiliària propietària de la finca pel lloguer del local ocupat, que ascendia a 65.500 euros a l'any. «Tot el que està passant ens està donant la raó», va assenyalar l'exalcalde en relació amb el conflictiu desallotjament del local ocupat, que ha originat ja tres nits de disturbis a Gràcia, i va explicar que precisament el seu govern va prendre la decisió de pagar un any de lloguer «per guanyar temps necessari fins que es trobés una altra sortida».