Absolts els dos mossos jutjats per la pèrdua d'un ull de Quintana

La sentència considera impossible saber qui va disparar, ni si la bala de goma en va ser causa

28.05.2016 | 00:00
Absolts els dos mossos jutjats per la pèrdua d'un ull de Quintana

L'Audiència de Barcelona va absoldre els dos mossos acusats de rebentar un ull a Ester Quintana, després d'assumir que la va poder ferir tant una pilota de goma com un projectil de precisió, en una sentència en què retreu a la Generalitat que «perjudiqués» la investigació en no donar crèdit a la manifestant. La sentència, dictada per la secció tercera de l'Audiència, admet que Quintana va perdre l'ull per l'impacte d'algun tipus de projectil policial en el que considera un «delicte dolós de lesions», però n'absol el subinspector i l'escopeter acusats per no haver-se pogut determinar qui va disparar l'arma lesiva.
L'absolució dels dos agents, per als quals la Fiscalia demanava dos anys de presó, no afecta la indemnització de 260.931 euros que Quintana va rebre del Departament d'Interior per haver quedat ferida en una «acció policial» després de la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012.
El tribunal sosté en la seva sentència que l'actuació policial contra Quintana no només va ser il·legal, sinó també dolosa, atès que l'agent que va disparar «necessàriament havia de representar-se que amb la seva acció podia causar unes lesions» com les sofertes per la manifestant. A més, per a la sala, l'actuació va ser injustificada, tenint en compte que al lloc dels fets «no existia cap altercat especialment rellevant», i contrària als protocols policials: en el cas d'un projectil de foam, l'agent l'hauria disparat apuntant a la cara, i, si fos una pilota, no s'hauria respectat la distància mínima de 50 metres que estableix la normativa.
Malgrat això, el tribunal absol els acusats davant la falta d'indicis per determinar quin dels antiavalots que integraven la unitat desplegada a la zona va efectuar el tret i després de concloure que les dues detonacions que Quintana va dir sentir abans de caure ferida podien procedir d'armes diferents, a jutjar pel seu diferent so, captat per una càmera de televisió.
En aquest sentit, la sentència acusa el Departament d'Interior, que des del 2012 ha variat mitja dotzena de vegades la seva versió dels fets, d'haver «perjudicat» la investigació des del seu inici en no donar credibilitat a la manifestant quan mantenia haver estat ferida per la policia.
El tribunal creu que la posició actual d'Interior, que fins al juny del 2015 no va reconèixer que a Quintana la va ferir la policia, «contrasta amb la tesi defensada inicialment pels màxims responsables del Departament, que van afirmar de forma contundent que on es van produir els fets no s'havia llançat cap projectil».

Frustació per la sentència
En declaracions a la premsa després de conèixer-se la sentència, Ester Quintana va confessar la seva «frustració» per l'absolució dels agents i va lamentar que no s'hagi «fet justícia». La manifestant va lamentar la falta d'investigació interna sobre els fets i l'«encobriment» dels agents per part del Departament d'Interior, al qual va acusar d'ocultar proves incriminatòries i de canviar successivament les seves versions.
Quintana, que demanava nou anys de presó per als agents, va abanderar des de 2012 la lluita contra l'ús de les pilotes de goma, malgrat que el Departament d'Interior sempre ha mantingut que en tota la jornada de la vaga general del 14-N no es va disparar aquest tipus de munició.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema