L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) plantejarà mocions als ajuntaments de la corona metropolitana de Barcelona per impulsar la celebració de consultes populars sobre l'adhesió a l'entitat. «Serà molt difícil negar la possibilitat als ciutadans de pronunciar-se sobre un fet concret», va considerar ahir la presidenta, Neus Lloveras, que va confiar que ciutats com Barcelona acullin la proposta. L'agrupació es basa en un informe del col·lectiu de juristes SITxCAT per fer veure als secretaris i interventors municipals que aquestes consultes estan emparades per la legislació espanyola, malgrat la impugnació de la llei de consultes catalana per part del TC.

La decisió de fer consultes es va prendre ahir a Roses en la primera reunió de la nova executiva de l'AMI. La trobada, que es va allargar prop de tres hores, va servir per dissenyar l'estratègia a desenvolupar en el curt termini per eixamplar el nombre de municipis adherits a l'entitat. Sobretot els de l'àrea metropolitana de Barcelona, fins ara reticents a fer-ho.

Actualment, l'AMI està formada per 786 ajuntaments i 50 organismes com consells comarcals i diputacions. El municipi més gran dins l'AMI és Terrassa, mentre que Girona és l'única capital provincial que hi està adherida.

Internacionalitzar el procés

En paral·lel, l'AMI va decidir ahir emprendre una campanya internacional per explicar el procés independentista català a les autoritats municipals europees. Per portar-ho a terme, l'agrupació pretén aprofitar els canals habituals de contacte entre alcaldes i l'organització de xerrades i conferències a escala comunitària. Una proposta que anirà en coordinació amb el departament d'Exteriors del conseller Raül Romeva. Lloveras va lamentar que està sent «molt difícil» fer acció exterior per les «barreres que posen els estats».

Així mateix, l'executiva de l'AMI va acordar modificar els estatuts interns per ampliar l'àmbit d'acció i poder incidir en el debat del nou model d'administració local i territorial «del nou país». «El nostre objectiu és ser més ambiciosos i adaptar-nos a l'entorn», va posar de manifest Lloveras.