El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat «coratge» a la classe política de l'Estat per pactar els termes d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, i va advertir que malgrat que aquesta no és «l'última oportunitat» per fer-ho possible, «sí que ho pot semblar» perquè «la paciència no és infinita» i «no ens quedarem plegats de braços eternament».

El president de la Generalitat va recordar que el Govern va establir un calendari per al procés del que només en queda un any. Amb tot, va afirmar que el Govern «no es mourà de la taula de negociació» i esperen que el nou executiu que surti de les urnes del 26-J entengui el repte com una oportunitat.

Puigdemont va fer aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid on van assistir representants de 25 delegacions diplomàtiques, així com les conselleres Munté i Borràs. També els portaveus de Convergència al Congrés i al Senat, Francesc Homs i Josep Maria Cleries, i representants del PSOE com l'exministre Ángel Gabilondo, però cap membre del govern espanyol.

El president de la Generalitat va assegurar que, vista l'actuació de les institucions i partits espanyols, sembla que el procés d'independència a Catalunya «no preocupa l'Estat» malgrat que el 8% dels votants a les últimes generals van apostar per «donar-se de baixa» i construir un estat propi. «Al contrari, avança en la senda contrària i protagonitza episodis grotescos com per exemple intentar evitar que la gent pugui animar el seu equip amb l'estelada», va dir.

Puigdemont també va lamentar l'actitud del govern espanyol respecte al corredor mediterrani. «No podem ser gaire optimistes respecte d'aquesty tema», va dir.

Un any de marge

El President va recordar que el procés sobiranista té un calendari de 18 mesos i va recomanar a les institucions espanyoles que «no deixin passar aquest any» que queda per fer aquest esforç de reconeixement. «Cal dialogar amb coratge per trobar una solució conjunta» perquè «és el que més convé a les dues parts», va dir. En aquest marc va demanar a la classe política espanyola «imaginació» per «visualitzar» un escenari de «col·laboració» amb una Catalunya independent.

«Avui la política espanyola que no ha tingut ni coratge per evitar unes noves eleccions, com pot tenir coratge per dur a terme una reforma constitucional?», va preguntar. Segons Puigdemont, «no hi ha ambició profunda ni ningú és capaç d'apostar que existirà després del 26-J una majoria política amb canvis estables en el temps».

Un nou mandat

Carles Puigdemont, va insistir que ell «no serà candidat» a la presidència en unes futures eleccions si es completa el full de ruta del govern sorgit de les urnes del 27-S, i va apuntar que només «estaria moralment obligat» a concórrer a aquests comicis si el full de ruta «es trenqués abruptament» i no es pogués completar. «Si hi haguessin unes eleccions en pocs mesos i les eleccions fossin per continuar el full de ruta i acabar la tasca, estaria moralment obligat a acceptar», però «només en aquestes circumstàncies que, insisteixo, no es produiran», va dir.

El president de la Generalitat també va pronunciar unes paraules d'elogi envers el seu predecessor, Artur Mas, que segons Puigdemont «representa el millor de Convergència» i té «una admirable capacitat de modernització» del partit. Va destacar que Mas «és el responsable Moral que a Catalunya evitéssim el que a Espanya no s'ha pogut evitar», una repetició de les eleccions.