L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias va pagar fins i tot l'IBI i les taxes d'escombraries del «banc expropiat» perquè no es desallotgessin els okupes, que després de convertir Gràcia en un camp de batalla durant tres nits consecutives van advertir aquest divendres que el conflicte només cessarà quan puguin tornar al local.

Trias, a qui la Fiscalia investiga per un delicte de malversació per pagar 65.000 euros de lloguer anual el 2015 del «banc expropiat» al propietari de l'immoble perquè no instés al seu desallotjament, va incorporar també en el contracte que el consistori es faria càrrec de l'IBI, les taxes d'escombraries, les contribucions i qualsevol desperfecte causat pels ocupes.

En el document, signat per l'aleshores primer tinent d'alcalde Joaquim Forn, s'estableix a més que les dues parts desconeixien l'estat del local i de les seves instal·lacions i, que malgrat això, el consistori es comprometia a lliurar-lo en acabar el lloguer «en bones condicions per al seu ús immediat», amb instal·lacions aptes per al subministrament d'aigua i llum, tancaments exteriors i fusteria interior en bon estat i un mínim de tres sanitaris.

Al contracte es justifica el pagament del lloguer per part de l'Ajuntament «davant la previsió certa que el llançament forçós dels ocupants del local -que estava previst executar abans d'acabar 2014- ocasionarà disturbis i aldarulls que poden posar en perill la pau social de l'entorn en què es troben les finques ocupades».

Paral·lelament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va sortir ahir en defensa de Trias, en considerar que va prendre decisions per evitar mals majors i que va actuar guiat pel bon sentit.

L'altra cara de la moneda

Els ocupes, que es van desentendre de la polèmica pel fet que Trias els pagués el lloguer del local, van avisar que l'«única solució» per acabar amb el conflicte obert als carrers de Gràcia després del seu desallotjament dilluns passat és que puguin tornar a entrar al local. «No tenim res a negociar perquè no aspirem a res més que a reobrir el «banc expropiat» en el mateix lloc on sempre ha estat. Si volen negociar, que ho facin entre ells, Generalitat, Ajuntament i el promotor immobiliari. No és el nostre assumpte. No volem un altre espai, volem aquest, on és, amb les veïnes», van assegurar els ocupes en un comunicat publicat en xarxes socials.

Segons el mateix manifest, el «banc expropiat» pertany al moviment ocupa perquè són ells els que l'han construït «amb totes les persones que hi han anat passant amb centenars d'experiències».

Els cossos de seguretat

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va demanar ahir als Mossos d'Esquadra «una actuació proporcionada i prudent perquè hem vist imatges colpidores» en els disturbis que han succeït al barri de Gràcia des del desallotjament del «banc expropiat».

«Hem rebut moltes queixes de totes les entitats veïnals respecte a l'operació portada a terme pel govern de la Generalitat allà al barri. I no només dels veïns: és que tenim forces que participen en el Govern de la Generalitat, com ERC, que ens ho estan dient, que aquesta intervenció ha estat desproporcionada. Per a nosaltres, això no és gens positiu», va declarar Pisarello.