Prop de 10.000 persones -8.000 segons la Guàrdia Urbana i 60.000 segons els organitzadors- es van manifestar ahir a Barcelona entre crits d'independència i a favor dels drets socials, en el marc d'una protesta nascuda per la suspensió per part del Constitucional d'una vintena de lleis socials catalanes, entre aquestes la d'emergència energètica, igualtat o el buidatge de competències de la cambra catalana.

La manifestació es va iniciar a la plaça d'Urquinaona i va resseguir sense incidents la Via Laietana i el passeig d'Isabel II fins arribar a la darrera parada, el Pla de Palau, on s'ubica l'antiga seu de la Delegació del Govern i on hi havia diversos representants de les entitats organitzadores: des dels sindicats CCOO i UGT passant per la Taula del Tercer Sector, Òmnium Cultural o la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavac).

A la primera línia de la manifestació es van ubicar els representants d'unes 60 entitats veïnals, culturals i sindicals de Catalunya, que portaven una pancarta amb el lema "Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials i democràcia real". A segona fila s'hi podien trobar representants de tot l'arc polític català -excepte el PP i Ciutadans- que van sostenir una gran bandera catalana.

Entre altres, hi van participar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras; la portaveu del govern, Neus Munté; el conseller Josep Rull i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens. També hi van ser presents el líder del PSC, Miquel Iceta, que va assistir a la manifestació acompanyat de la diputada socialista Eva Granados i el regidor barceloní del PSC Jaume Collboni; el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el líder parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell; el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, i el líder d'EUIA, Joan Mena.

Al llarg de la marxa, que va transcórrer en un ambient tranquil i que va ser fotografiada per centenars de turistes que ocupaven el centre de la ciutat aprofitant la jornada dominical, es van poder escoltar les principals reivindicacions de totes les entitats i col·lectius presents que treballen per "combatre la pobresa".

Crits pel dret a l'habitatge

En aquest sentit, es van sentir crits a favor de drets bàsics com són el de l'habitatge, l'educació pública de qualitat -amb la derogació de la LOMCE-, una sanitat pública i de qualitat per a tothom, més drets per als consumidors, una societat inclusiva i el dret a un treball digne, que implica revertir mesures com la Reforma Laboral. Els manifestants també van reclamar, entre d'altres, l'aprovació urgent de la ILP de la Renda garantida de ciutadania, així com eines per a la lluita per la igualtat de gènere, un aspecte "fonamental" per "assolir la qualitat democràtica".

En el torn dels parlaments, un dels primers en prendre la paraula va ser el president de la Confavac, Jordi Giró, que va demanar a les acaballes de la manifestació que el Govern deixi de recórrer lleis catalanes que són elementals per a la societat.

Per la seva banda, el president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, va recordar que les lleis suspeses, la d'emergència habitacional i pobresa energètica i la d'igualtat, no suposen una invasió de competències sinó que frenar-les suposa anar contra els drets socials dels ciutadans. En aquest sentit, Illa va recordar que el Tribunal Constitucional no només ha suspès la llei d'emergència habitacional de Catalunya sinó també lleis similars aprovades a Múrcia i Canàries. Aquesta llei obligava els propietaris d'habitatges a oferir un lloguer social a persones desnonades pel 30% dels seus ingressos, una obligació que queda en suspens, igual que tota la llei, fet que suposa que "el TC defensa els grans posseïdors, és una sentència a favor seu".

"No demanarem permís"

D'altra banda, Rufián va assegurar que "avui més que mai diem que no demanarem permís mai més" per fer lleis socials, mentre que Iceta va plantejar que la manifestació "és una reivindicació molt més àmplia". "El que volem és que hi hagi governs a Espanya i Catalunya, lleis i tribunals a favor dels drets socials", va afirmar.

També es va pronunciar Xavier Domènech, que va dir que Catalunya s'ha de mobilitzar "per fer fora el PP i la seva política" dels recursos a les lleis aprovades pel Parlament.

Munté, per la seva banda, va considerar que la seva presència i la d'altres consellers "té tot el sentit i tota la coherència" perquè, segons el seu parer, "el Tribunal Constitucional, a instàncies del Govern del PP, ha adoptat decisions que són molt lesives per als ciutadans" amb la suspensió de les lleis.