La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va defensar ahir que és necessari «reobrir» el cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull per l'impacte d'un projectil disparat pels Mossos d'Esquadra durant una manifestació al novembre del 2012. En declaracions a la cadena RAC1, Reguant va considerar que era «molt preocupant» la sentència de l'Audiència de Barcelona que va decidir absoldre els dos mossos acusats de rebentar un ull a Quintana, després d'assumir que la podria haver ferit tant una pilota de goma com un possible projectil de precisió.

«Cal reobrir el cas i buscar qui és la persona i, sobretot, quin entramat hi ha al costat», va indicar la diputada de la CUP, que també va denuncioar el fet que al cos policial «s'intueixi"» qui és veritable responsable «però que ningú s'atreveix a dir-ho».

Paral·lelament la consellera de Presidencia de la Generalitat, Neus Munté es va referir també al cas d'Ester Quintana en unes declaracions a la mateixa cadena. La consellera creu que Interior «ha treballat de manera activa per intentar aclarir uns fets controvertits i molt dolorosos» i que l'actual titular d'Interior, Jordi Jané, està treballant per intentar «reconduir» aquest cas.

Munté va recordar que al seu moment es va demanar perdó a la víctima, amb la qual es va arribar a un acord d'indemnització «per la gravíssima lesió soferta», però va indicar que estem en un estat de dret i hi ha hagut una sentència absolutòria.

La posició dels cossos

El director general de la Policia, Albert Batlle, va afirmar ahir que, després d'uns dies de «molta tensió» al barri de Gràcia de Barcelona, desitja que la situació es pugui «reconduir» i que «imperi la convivència que no s'hauria d'haver trencat mai». Batlle va demanar a la ciutadania que defensi les seves reivindicacions dins d'uns paràmetres de «convivència i civisme» i que «aïlli» als violents i se'n desmarqui «claríssimament».

A les portes de la manifestació convocada per dimecres al vespre, el director dels Mossos va afirmar que el dispositiu policial es modularà en funció del nivell de conflictivitat previst. Batlle va avisar que la policia no tolerarà els «episodis d'altíssima violència» que s'han produït en els darrers dies i va reiterar que els mossos van actuar «amb absoluta correcció».

Batlle va evitar qualificar les imatges en què es veuen infants i alguna persona gran enmig dels manifestants pel «banc expropiat». «S'ha vist, ho estem analitzant i el tema ens preocupa. Cal demanar sentit de responsabilitat a l'hora d'exercir el dret de manifestació, quan aquest va acompanyat d'actituds violentes», va subratllar. A més, el director general de la Policia es va referir a la possibilitat que l'Ajuntament de Barcelona pugui comprar el local del «banc expropiat», una opció que, ara per ara, l'equip de govern hauria descartat. «És bo que l'ajuntament, el moviment associatiu i la gent que es manifesta pacíficament dialoguin i, si es pot arribar a un acord, molt millor».