JxSí i la CUP presenten la primera llei de «desconnexió»

Els grups parlamentaris van registrar l'«embrió»
del que serà la futura Seguretat Social catalana

01.06.2016 | 07:22
Els diputats de JxSí i la CUP al registre del Parlament.

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van registrar ahir al Parlament la proposició de llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, que és l'«embrió» de la futura Seguretat Social catalana i la primera d'una de les tres lleis de «desconnexió» de l'Estat previstes en aquesta legislatura.
La proposició de llei està recollida en una vintena de pàgines elaborades en el si d'una ponència conjunta del Parlament, i els grups que la impulsen van demanar que segueixi el «tràmit d'urgència», per això el debat a la totalitat tindrà lloc en algun ple encara per determinar del mes de juliol.
L'articulat crea l'Agència Catalana de Protecció Social, que aglutinarà tots els organismes i estructures de què ja disposa la Generalitat actualment en matèria de protecció social, pensions no contributives, sanitat i Seguretat Social.
De fet, van explicar ahir els ponents de JxSí i la CUP, és una llei que cap perfectament en l'actual ordenament autonòmic i que no envaeix competències de l'Estat, sinó que es limita a reordenar les que ja posseeix la Generalitat en matèria de previsió social i seguretat social. Les dues formacions preveuen una futura Seguretat Social catalana desvinculada i independent de la de l'Estat espanyol i que quedaria estructurada a partir de la nova agència, però en el text no s'indica aquesta qüestió i es deixa intencionadament «oberta» per a una posterior concreció quan sigui necessari.
JxSí i la CUP, a més, van desgranar en dues parts la primera de les tres lleis de «desconnexió» i ahir van presentar únicament la primera, que té com a finalitat crear l'estructura jurídica i aglutinar competències ara mateix distribuïdes entre diversos departaments, especialment el de Salut i el de Treball, Afers Socials i Famílies. La nova agència es crea com un organisme autònom dependent de la Generalitat i no comporta una despesa econòmica addicional ni més personal, ja que es nodrirà dels organismes ja existents que, simplement, queden aglutinats entorn d'ella. Amb l'aprovació de 72 diputats, la llei es tramitarà a la comissió de Treball.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema