El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir cautelarment els articles contra desnonaments de la Llei 24/2015 d'emergència social del Parlament de Catalunya que el Govern espanyol va impugnar el passat 29 d'abril. Els magistrats van admetre a tràmit el recurs de l'executiu espanyol, que reclamava la suspensió automàtica dels preceptes impugnats d'acord a l'article 161.2 de la Constitució, i ara disposen de cinc mesos per emetre sentència, aixecar la suspensió o bé prorrogar-la justificant la decisió.

Després de la manifestació d'aquest cap de setmana a Barcelona, fonts del TC destaquen que la suspensió és automàtica, i no una decisió dels magistrats, que «no poden fer altra cosa» que admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol si es presenta complint tots els requisits, i aplicar l'article 161.2 a petició del president del Govern espanyol. Els magistrats van translladar la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i a la Generalitat de Catalunya, que disposen de quinze dies per personar-se al procés i formular al·legacions. L'admissió no suposa cap presa de decisió sobre el fons de la qüestió per part dels magistrats.

En concret, el TC deixa en suspensió cautelar els articles 2 , 3, 4, 5 , 7, la disposició addicional, la disposició transitòria segona i la disposició final tercera de la Llei. Són articles relacionats bàsicament amb l'emergència habitacional. El Govern espanyol assegura que el recurs no té un rerefons polític, sinó que busca evitar que Catalunya faci canvis en els mecanismes judicials vinculats als desnonaments i en el regulació del dret de propietat.

Entre d'altres, l'admissió a tràmit deixa en suspens el paper decisori que la llei reserva a la mediació en casos d'impagaments de lloguer o hipoteca que poden derivar en desnonament, així com la possibilitat que a Catalunya es pugui iniciar un procediment judicial específic per resoldre temes vinculats als desnonaments. L'article 5 de la llei 24/2015 és el que principalment parla de desnonaments i el Govern espanyol en recorre un total de 5 punts.

Obligació a suspendre

Coincidint amb l'acceptació a tràmit del recurs del Govern espanyol contra La Llei d'emergència social i després de la marxa unitària d'aquest cap de setmana en defensa dels drets socials i contra les suspensions del TC, fonts del tribunal van voler recordar que els magistrats estan obligats a suspendre cautelarment les lleis recorregudes pel Govern espanyol quan aquest invoca l'article 161.2 de la Constitució.

Segons aquestes fonts, demanar al TC que no apliqui la suspensió equival a demanar que prevariqui perquè els magistrats «no poden fer altra cosa» que aplicar la Constitució en aquest aspecte si el recurs recull els requisits formals, cosa que passa habitualment. Les mateixes fonts consideren que les declaracions de diversos dirigents polítics no s'adeqüen a la realitat ni tenen en compte les limitacions del TC.