Els alcaldes de Barcelona, Ada Colau; Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; Girona, Marta Madrenas; i Lleida, Àngel Ros, van coincidir ahir en un debat organitzat per l'entitat Alcaldes.eu. El fòrum va servir als batlles de les quatre capitals de demarcació catalanes per reivindicar el paper dels ajuntaments com a actor l'atenció «a les necessitats» malgrat les limitacions que imposen l'Estat i l'ARSAL. En aquets sentit, tots quatre van remarcar que amb fórmules «imaginatives» i «petites coses que no es poden fer» han aconseguit «superar les competències» i el marc que els limita per assumir «la responsabilitat d'atendre les necessitats dels ciutadans». És per això que van coincidir també en reclamar la derogació immediata de l'ARSAL i de les limitacions econòmiques que els imposa l'Estat i la llei d'estabilitat pressupostària.

El debat havia de girar al voltant de la relació entre la «nova política» i el municipalisme, però els alcaldes van centrar la conversa en remarcar «la política útil i la bona política» -en paraules de Ballesteros- que van haver de posar en marxa els ajuntaments en plena crisi econòmica i social i amb unes administracions minvades de recursos.

El primer a parlar-ne va ser l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va defensar que la «nova política» ha arribat als consistoris «en canviar el concepte de competències i finançament pel de responsabilitat». En un sentit semblant es va expressar Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, defensant els «desafiaments al ministre Montoro» que assegura que ha fet el seu ajuntament en convocar concursos públics en competències que se suposa que un consistori no ha de desenvolupar. Des de Tarragona, l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, també va criticar les limitacions de l'ARSAL com «una autèntica agressió a l'autonomia dels ajuntaments». Finalment, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, es va expressar en els mateixos termes, recordant que els ajuntaments catalans «hem tirat tots endavant amb tot tipus d'estratègies imaginatives».