La CUP veu insuficients les propostes contingudes al document que els ha fet arribar aquesta tarda el Govern per acostar posicions respecte als Pressupostos de la Generalitat i, en conseqüència, i ja que no hi ha un compromís de retirar el projecte, manté la seva esmena a la totalitat.

La CUP ha fet una valoració negativa del document de propostes en unes declaracions realitzades immediatament després de finalitzar la reunió de més de dues hores mantinguda amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

Segons la portaveu del grup de la CUP, Anna Gabriel, "al document hi ha canvis en algunes partides i certes millores en l'àmbit fiscal però no són suficients com perquè nosaltres puguem canviar el criteri que el Govern hauria de retirar el seu projecte de Pressupostos", ha explicat.

Gabriel ha afegit que "la nostra militància demanava un nou projecte perquè poguéssim treballar amb JxSí de forma global, però no ha estat així, i el Govern manté la seva voluntat que se celebri el debat a la totalitat" previst per al pròxim 8 de juny.

La portaveu 'cupaire' ha matisat que no és que la CUP no desitgi uns nous Pressupostos i que prefereixi seguir amb la pròrroga actual, sinó que el que vol són uns comptes que "avancin cap a la independència i que no tinguin por d'enfrontar-nos a l'Estat".

"Volíem que fossin uns Pressupostos sobirans però no és així, i si no hi ha canvi d'actitud", la CUP tampoc no preveu una variació de les seves decisions.

Gabriel, no obstant això, no ha tancat la porta a la celebració de noves reunions amb JxSí per intentar acostar posicions i evitar el seriós revés que per al Govern de Carles Puigdemont pot suposar que les esmenes a la totalitat siguin aprovades, la qual cosa comportaria automàticament "el retorn" dels Pressupostos.

"Mai no hem posat limitacions per reunir-nos i algunes de les reunions les hem demanades nosaltres", ha assegurat Gabriel, abans d'explicar que la CUP no té previst convocar una reunió del seu Consell Polític per revocar l'esmena a la totalitat en el supòsit que hi hagués canvis positius en les negociacions.

Al document lliurat pel Govern per desencallar la negociació s'ofereix a la CUP "estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries" una vegada superat el debat de totalitat i recuperar la gestió d'Aigües Ter-Llobregat si el Suprem declara nul·la la seva adjudicació.

La proposta també recorda l'augment de la despesa social de 874 milions d'euros inclòs en els comptes que "posa les bases d'una transició nacional" que ha de permetre "la desconnexió amb la legalitat espanyola".

Augmentar en 20 milions d'euros la dotació de la llei de dependència, ampliar les bonificacions en transport públic per a persones a l'atur, destinar 60 milions d'euros extra en dos anys a les guarderies o bé reobrir els CAP tot l'any sota determinades condicions són altres de les propostes que inclou el document.

La proposta també es fa ressò de la petició de la CUP de desobeir el Tribunal Constitucional en proposar desenvolupar "la part suspesa" de la llei d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i pobresa energètica.

Ofereix, a més, implementar els impostos sobre dipòsits bancaris i el que afecta les nuclears, tots dos vetats pel TC, a la llei d'acompanyament i destinar els hipotètics ingressos que es poguessin obtenir a fins socials.

Però els plantejaments de la CUP van lluny i ha presentat un conjunt de propostes que veu bàsiques per aprovar els Pressupostos, com augmentar l'IRPF per a les rendes més altes (un 2% a partir ja dels 60.000 euros), "desobeir" el límit de dèficit i convocar un referèndum "a l'estil grec" per decidir si s'ha de pagar o no el deute públic.

En un document titulat "marc negociador dels Pressupostos", la CUP subratlla que "la ruptura amb l'Estat espanyol implica desconnectar de les seves estructures polítiques, jurídiques i econòmiques", motiu pel qual els Pressupostos "haurien de ser un dels instruments estratègics per acabar amb l'autonomisme".

Sobre el tram autonòmic de l'IRPF, la CUP reclama més progressivitat i rebaixar la pressió fiscal per a les rendes mitges i baixes, de manera que als ciutadans que perceben fins a 17.700 euros els serien rebaixats 2,5 punts i passarien a tributar el 9,5%.

La CUP vol augmentar la pressió per a les rendes més altes i a partir ja de 60.000 euros fins als 90.000 els incrementa un 2% el tipus de gravamen (23,5%) mentre que per a les superiors a 90.000 euros el tipus seria del 25,5%.

Respecte al pagament del deute públic, proposa "convocar un referèndum a l'estil grec" durant l'últim trimestre del 2016 per decidir si s'ha de pagar o no.