La CUP va reiterar ahir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no retira la seva esmena a la totalitat als Pressupostos elaborats pel seu govern, si bé manté oberta la negociació per treballar conjuntament amb JxSí en «una nova proposta» pressupostària. Segons van indicarn fonts de la CUP, durant el dia d'ahir no hi va haver reunions amb JxSí, ni tampoc dels òrgans de direcció de la formació anticapitalista, després que ahir els seus negociadors ja diguessin que les noves propostes contingudes en el document facilitat pel Govern «no són suficients» per plantejar la retirada de l'esmena a la totalitat.

El «no» de la CUP a retirar l'esmena, no obstant això, no és un criteri unànime dins de la formació antisistema i, segons fonts consultades, aproximadament la meitat dels seus diputats són favorables ara mateix a deixar oberta la possibilitat d'aixecar el veto als Pressupostos si la negociació avança positivament.

El Consell Polític de la CUP es va pronunciar dissabte passat a favor de presentar l'esmena a la totalitat, per tant per decidir una eventual retirada faria falta primer que diverses assemblees territorials demanin una nova reunió, i després que en ella els partidaris d'aixecar el veto aconsegueixin ser majoria.

Una altra via per possibilitar una reunió urgent del Consell Polític seria que la convoqués el secretariat nacional, el qual ja va mantenir una reunió conjunta amb els diputats per tal de valorar els resultats de la reunió negociadora amb el Govern. La insistència del sector de la CUP més contrari a aixecar el veto als Pressupostos, que és el capitanejat per Endavant, podria tenir, no obstant això, com a contrapunt una desmarcada d'altres sectors com per exemple el de Poble Lliure.

Per tal de fer més pressió als cupaires, el president català, Carles Puigdemont, es va reunir ahir al Palau de la Generalitat amb els líders de l'Assemblea Nacional Catalana, "mnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència per alertar dels efectes d'un veto de la CUP als Pressupostos. En ple pols amb la formació anticapitalista va demanar a les entitats que entre tots s'eviti un xoc que deixaria, segons el Govern, «tocat» el procés.

La reacció de Puigdemont

La pressió cap a la CUP perquè reconsideri la seva postura, en forma de declaracions i gestos simbòlics per part sobretot de dirigents de CDC, no sembla que afecti massa els seus membres. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va denunciar ahir la «irresponsabilitat social» dels «destructors» de la CUP que pretenen vetar l'admissió a tràmit del projecte de Pressupostos.

Puigdemont va fer aquestes declaracions en el marc de la presentació del projecte #Invulnerables, que impulsa el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, la Fundació FC Barcelona, l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Rosa Oriol.

El president català va demanar aparcar «apriorismes ideològics i avantatges partidistes» per aprovar uns Pressupostos que incrementen en 870 milions d'euros les partides destinades a lluitar contra la pobresa a Catalunya. «No som dispensadors de caritat, sinó que som tots junts constructors de respostes i constructors de dignitat», va apuntar el president català. Segons Puigdemont, hi ha «destructors que són generadors de pobresa amb la seva acció, amb els seus actes i amb la seva irresponsabilitat social», però també per la seva «omissió d'auxili, per irresponsabilitat i per insensibilitat».

«Estem en un moment clau per saber si pensem en els més vulnerables o en els més intransigents, si volem donar respostes concretes que beneficiïn persones concretes o si ens tremolaran les cames davant els apriorismes i els prejudicis ideològics o partidistes», va remarcar.

L'acord tambaleja

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va avançar ahir que el Govern es «replantejarà» el seu acord d'estabilitat amb la CUP si la formació anticapitalista impedeix que el projecte de Pressupostos sigui admès a tràmit al Parlament en el ple de la setmana que ve.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Munté va subratllar que, per al Govern, el pacte d'estabilitat que al gener va fer possible la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat segueix «vigent». Munté va assenyalar que si la CUP no es desdiu de l'esmena, el Govern haurà de «valorar què queda del pacte».