Unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, es van manifestar ahir pel centre de la ciutat de Barcelona contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre , aprovat pel Govern en funcions. La marxa va voler ser també una mostra de rebuig davant la Unió Europea (UE) per aquesta iniciativa i a la disminució del cabal al tram final del riu. Els assistents, convocats per més de 10 entitats, partits polítics i sindicats, van secundar aquesta manifestació que venia a ser una continuació a la històrica concentració del passat 7 de febrer que es va celebrar a Amposta. La Plataforma en Defensa de l'Ebre va convocar la manifestació, que va sortir de la plaça Universitat de la capital catalana i va arribar a la plaça de la Catedral. En un ambient festiu i reivindicatiu, hi van participar persones de totes les edats, moltes d'elles vestides amb la samarreta blava amb el dibuix del nus d'una canonada, símbol del moviment antitransvasament.

Bandes de música i manifestants amb tambors van amenitzar la marxa, que van encapçalar tres tractors seguits d'una gran pancarta amb el lema "L'Ebre sense cabal és la mort del Delta" i una gran canonada lligada. Durant la protesta es van poder sentir lemes com "Es nota, se sent, l'Ebre és present" o "l'aigua és vida", eslògan que també estava imprès en el globus blaus que portaven molts manifestants.

En declaracions als periodistes, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Joan A. Panisello, va assegurar que el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat pel Govern en funcions el passat dia 8 de gener, "és un atemptat directe contra les Terres de l'Ebre des del punt de vista mediambiental". Segons Panisello, el pla "liquida el delta en un període d'uns 50 anys" i limitarà l'activitat de molta gent d'aquesta zona de Catalunya. Panisello va assegurar també que la manifestació pretén ser un "cop d'efecte" davant la presentació imminent d'un informe d'un grup d'eurodiputats que van anar a visitar la zona fa uns mesos.

A més, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre va informar que l'entitat presentarà una queixa a la Comissió Europea i demanarà que Europa tuteli aquest pla i que obligui Espanya a modificar-lo.

A la protesta s'hi van adherir diferents entitats, associacions ecologistes, sindicats, el govern de la Generalitat i representants de tots els partits polítics catalans, excepte PP i C's.

Els representants dels partits polítics es van col·locar després d'una gran pancarta que deia: "Respectem les directrius ambientals europees". El conseller de Territori, Josep Rull, va dir que aquest és un mal pla hidrològic perquè "és dolent per a l'Ebre, ja que no garanteix els cabals ecològics, per als regadius, perquè no aposta per la seva modernització, i per a tot Catalunya".

Als tribunals

Rull va explicar que la Generalitat està treballant per defensar el cabal ecològic als tribunals a través d'un contenciós administratiu que s'està preparant. Segons Rull, la UE veu que el Govern està actuant d'una manera "molt barroera" i que això s'ha d'aprofitar, intentant treballar amb criteris sòlids, en termes científics i tècnics.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va voler participar en una manifestació "fonamental per al territori" i "en defensa d'un bé comú tan important com l'aigua". Colau va destacar que el Delta és un ecosistema imprescindible per a Catalunya. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va assegurar que cal defensar la sobirania del territori perquè sense cabal és la mort del delta.

La manifestació va acabar a la plaça de la Catedral, on des d'un gran escenari es va llegir el manifest en contra del Pla Hidrològic i a favor del d'Ebre.